Защо НЕ искам да спечеля от лотарията?

Типична гледка. Човек търка билетче от лотарията. Погледът му е изпълнен с надежда и отчаяние. Движенията му са бързи и нервни, почти като на наркоман, когато си взема дозата. Още едно число и ще спечели…

Какво е в главата на този човек? Защо хората играят лотария? На какво се надяват? Да си купят дом, да карат нова кола, да отидат на почивка, да си купят яхта…

– Само да спечеля и ще реша всичките си проблеми!

– Никога повече няма да имам финансови затруднения! Ще живея като цар!

ОСНОВНАТА ЗАБЛУДА

  Повечето хора смятат, че едно единствено събитие ще промени живота им, ще им донесе щастие и покой.

Всъщност да кажем че утре спечелим 1 000 000 лева от лотарията. Как това ще промени живота ни? Какво би направил средностатистическия човек с тези пари?

Обикновено типичния лотарджия /така ще ги наричаме за целта на настоящата статия/ ще си купи жилище. Хубаво луксозно, просторно и скъпо. После ще си купи кола – също хубава, лъскава и скъпа. Ще промени начина си на живот, ще започне да вечеря в скъпи ресторанти, да ходи по почивки, да си позволява луксозни стоки, когато си поиска. Може даже и да напусне работното си място, за какво му е тая кирлива работа, като вече е милионер! Ще помогне на приятели, ще даде заем на роднини, въобще ще бъде в центъра на събитията.

НЕ Е ВАЖЕН РЕЗУЛТАТЪТ, А ПРОЦЕСЪТ!

Когато за първи път чух тази фраза не й обърнах особено внимание:

„Когато правиш нещо, не е важно какво получаваш, а в какво се превръщаш, какъв човек ставаш, в следствие на това, което правиш“  Джим Рон 

На пръв поглед звучи малко глупаво – „Не е важно какво получавам?! Как да не е важно!“

Да кажем, че си търсите работа, какъв е критерият, който е най-важен за хората, какво ги интересува, кой е най-често задавания въпрос?

„Колко е заплатата?“

   Колко ще получа? Има ли бонуси? Има ли социални придобивки? Колко дни е отпуската?

С една дума – 97 процента от хората избират работата си по този критерии – какво получавам. Не става и дума за това какво даваме. Не е важно – времето и усилията са второстепенни. Ако мога да чистя килими във Франция за 2000 евро месечно, какво да правя тук в България за 1000 лева заплата. Заплатата се е превърнала в универсалния критерий за търсене на работа.

Когато предприемат някаква дейност хората са фокусирани върху резултата, а не върху процеса. Всичко, което предхожда постигането на резултата се възприема за второстепенно, за маловажно.

КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

И какво се случва, когато постигнем резултата, без да се интересуваме от процеса, в който сме участвали? Да, кажем ето – единият милион е в ръцете ни. Резултата е налице, ние, обаче сме абсолютно същите.

Не знаем как да организираме финансите си, нямаме бизнес познания. Пробваме да създадем собствен бизнес, той се проваля, скъпите придобивки постепенно стопяват скъпоценното ни милионче. Когато осъзнаем, че губим пари, започваме да се опитваме да ги задържим. Но постигаме точно обратния ефект и те се изплъзват през ръцете ни като пясък.

Така, да се върнем на фразата „Когато правиш нещо, не е важно какво получаваш, а в какво се превръщаш, какъв човек ставаш, в следствие на това, което правиш“.

Дали е добре да станеш милионер? Едва ли е лошо. Но важното в случая не е единия милион, а човекът, който ще станеш, за да спечелиш тези пари. Ако ги получиш наготово ти няма да получиш най-ценото – процеса, промяната, самоусъвършенстването. А парите са относителна единица – в ръцете на неспособния те са просто хартийки.

Защо процесът е по-важен от резултата?

В съвременното ни общество резултатите са всичко. Резултатът е мерната единица на прогреса, той определя процеса за повечето хора. В случая спечелването на 1 милион лева е резултата. Как си ги спечелил, е процесът.

Но резулатът е само крайната точка на процеса.

„Какво ти пука, ако спечелиш 1 милион, как е станало?“

Но нека помислим човекът спечелил от лотарията и човекът създал собствен бизнес спечелват един милион. В резултата няма разлика – банкова им сметка е еднакво тлъста. Но какво ги различава? Единият е преминал през процес, в който се е научил да мисли, развил е финансова интелигентност, бизнес умения, усвоил е по-добре собствените си качества, станал е по-осъзнат, по-спокоен и хладнокръвен. Другият човек има един милион. За него процесът се е изчерпал с търкане на билетче и даване на интервю пред националната телевизия.

И какво се случва? Лотарджията ще изпита невероятни усилия да задържи и да управлява тази тежаща му сума. Най-вероятно ще се провали и ако в процеса на провала не стане по-осъзнат, ще влезе в спиралата на провала. Бизнесменът ще увеличава и ще управлява парите си, защото има уменията да го прави.  Лотарджията е спечелил бреме, а не награда.

ПРАВИЛНАТА НАСТРОЙКА

И да се върнем на мястото откъдето започнахме „Защо не искам да спечеля от лотарията?“

Защото истинското щастие в живота е в това какъв ставаш, а не какво получаваш. Саморазвитието е самоопознаване и израстване – то се случва в процеса на постигане на целите. Плодовете са наградата, но те са само бонус. Истинската награда остава в нашето светоусещане, нашето съзнание, родено в процеса, в действията ни. Фокусирайки се върху процеса, ние всъщност извличаме най-ценното от него – концетриран опит.

Ще завършим с един цитат на Свами Шивананда – индийски гуру:

​   “Човек обикновено планира да вземе плодовете от работата си преди да е започнал каквато и да е работа. Умът е толкова ограничен, че не може да мисли за каквато и да е работа без възнаграждение. Егоистичният човек не може да служи. Той ще претегли парите и работата, за да ги балансира. Не егоистичната работа му е непозната.

Не бъдете егоистични. Наслаждавайте се на процеса! Не търкайте билетчета.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *