Превърнете тежката и скучна работа в удоволствие

Работата ви е просто игра

 

„Това е истинската тайна на живота – да бъдем напълно ангажирани с това, което правим тук и сега. И вместо да го наричаме работа, да осъзнаем, че това е игра.“

Алън Уотс

 

Защо мразим понеделниците?

 

бизнесмен

Работа – може ли тази дума да има толкова негативно значение в българския език? Бачкам, трудя се, бъхтя.

Когато попитате някого какво прави и той ви отговори, че работи, какво си представяте? Тежък труд, досада, или пък наслада…

Това, което излиза в съзнанието ви обикновено е отношението ви към собствената ви работа.

Неделя вечер е, отпуснали сте се на дивана, пуснали сте си някой филм, и не искате да се сещате, че утре е понеделник. Отново тази досадна, изпиваща силите ви работа.

Откъде идва тази омраза към работата? Ако вършехте същата дейност без пари вкъщи по собствено желание, нямаше да мразите вашето занимание.

В нашето общество има наистина отчетливо разделение между работа и удоволствие.

Философията на нашия свят е, че трябва да работим, за да спечелим достатъчно пари, за да имаме достатъчно свободно време за нещо съвсем различно, наречено забавление или удоволствия.

Какво се получава – 5 дни търпим, за да живеем за 2 дни. Цяла година работим за 20 дни отпуска.

Не живеем в настоящето, а напротив, постоянно сме в бъдещето. Най-лошото е, че сме толкова вманиачени в почивката и толкова уплашени от работата, че дори докато си почиваме в неделя, вече усещаме свиване на стомаха при мисълта, че работната седмица наближава.

Не е ли сбъркано? Харесва ли ви да живеете така? Да бягате от това, което правите постоянно и да се опитвате да се развличате с някакви еднократни удоволствия?

Защо обичаме събота?

деца, които играят

Обичате ли да играете някакъв спорт – футбол, тенис, баскетбол, федербал, танци… Замисляли ли сте се защо обичате този спорт? Вижте само израза „играя футбол“. Наслаждавате ли се, докато играете любимия ви спорт? Защо го правите – заради резултата или заради удоволствието, което ви доставя?

Спортът не постига нещо определено, удоволствието от него е в процеса. Ако играете някакъв спорт само заради резултата, това ще е мъчение за вас. Ще е като работа.

Представете си, когато слушате любимата си песен и танцувате – какво е усещането – свобода, спокойствие, наслада. А когато се занимавате с любимото си хоби?

Когато пеем или танцуваме ние не целим нищо, напълно погълнати сме от процеса.

Сега нека сравним усещането от любимите ви занимания с чувството, когато сте на работа – когато работите. Каква е разликата? Чувствате ли досада, напрежение, безпокойство, когато си представите как сте затрупани от работа?

Каква е разликата между играта и работата?

Представете си, че сте мияч на чинии. Затрупани сте от 500 чинии, които трябва да измиете. Аз лично мразя да мия чинии. Знаете ли защо? Защото свързвам миенето на чинии с думата „трябва“. Това е задължение – не е избор.

миене на чинии

Вие сте мияч на чинии. Има два начина да погледнете на тази работа. Едната гледна точка е, че тази работа е отвратителна, досадна, че имате 500 чинии, че ще миете цяла вечност. Огромна купчина мръсни чинии, които сте измили през последните години, и огромна купчина мръсни чинии, които ще миете с години. В края на работния ви ден вие ще сте изтощени и негативни.

Но можете да погледнете на миенето на съдове по друг начин

Ако погледнете на миенето на чинии като на танц. Изкуството на миенето на съдове е, че трябва само да се измие само една чиния. Има една чиния, която трябва да измиете тук и сега. Не 500, не 1000. В сегашния момент можеш да измиеш само чинията в ръцете ти. А да измиеш една чиния е дреболия.

Пренебрегваш всички останали чинии, защото в действителност няма минало и няма бъдеще, има само настояще, така че измиваш тази чиния. И превръщаш движението в танц. Ако подходите така към работата си в края на деня ще сте пълни с енергия. Няма да се стресирате, че имате 500 чинии – реално имате само една чиния.

Свързани статии:

  1. Как да откриете своето призвание?
  2. Как да бъдем щастливи всеки ден?
  3. Как да имаме повече енергия?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.