Първият навик срещу празния портфейл

                „Парите не могат да направят човека щастлив, но не го правят и съвсем нещастен”
Френска мисъл

–  „Пак свърши заплатата, а остават още две седмици. Къде заминаха парите ми, колкото и да печеля все не е достатъчно! Как са го измислили този несправедлив свят, в който аз все съм беден, а богатите само ми се усмихват от телевизора.“

Парите. Проблем или решение. Добро или зло. Универсалната единица за стойност. Но как да ги задържаме при себе си. Съществува една мисъл, че ако всички пари на света бъдат разпределени на всички по равно, няма да се мине много време преди парите да се върнат при хората, при които са били и преди това. Хората, знаещи как да се справят с парите могат да ги изгубят, но ще си ги възвърнат. Хората, които са нямали пари, могат да спечелят голяма сума, но дали ще я задържат?

Навиците определят съдбата ни. От навиците ни зависи дали сме здрави или болни, щастливи или нещастни. Навиците предопределят и нашето финансово състояние.

Сега е време да се спрем на първия навик срещу празния портфейл:

 

Записвайте всичките си приходи и разходи!

 

Със записването на всички финансови операции ние всъщност започваме да осъзнаваме как се движат парите ни. Тази нова информация ни отваря очите.

Нали сте чували израза „Малките камъни обръщат каручката“? Е в случая „малките сметки изпразват кесията“. Например, ако всеки ден пием по 2 кафета на цена 2 лева, тази малка сума едва ли ни прави някакво впечатление. Когато осъзнаем, че всъщност харчим по 120 лева месечно за кафе, сме в шок. Ако получаваме 1200 лева заплата, това са 10 процента – 10 процента от парите ни за кафе!

 Самото наблюдаване и записване на нашите харчове всъщност е огромна промяна. Нашите „слепи петна“ изчезват постепенно. Дори само интегрирането на този навик ще промени вашето финансово положение. Когато осъзнаем къде отиват парите ни, ние съзнателно и несъзнателно ще започнем да избягваме безсмислените покупки, които преди са били за нас съвсем безобидни.

Ще поставите приоритет на важните неща и нямате да си давате парите за „глупости“. Ще започнете да избягвате „малките камъчета“. Както казва Робърт Кийосаки: „Не е важно колко пари печелиш, а колко пари ти остават“.

Интегриране на навика

Но как да интегрираме този навик в живота си? Един от най-лесните начини е да „логваме“ всеки наш разход в системата, е да запазваме касовите си бележки. Винаги. След всяка покупка. Ще кажете:

– „Да, ама има неща, за които не ми дават касова бележка“.

Така е. Тези разходи ще трябва да си записваме. Най-лесният и достъпен носител на тази информация е телефонът ни. Той винаги е с нас, а приложенията за записване на бележки са хиляди. Всеки път когато пари влязат или излязат от портфейла Ви – записвайте. Започнете ли да го правите, е въпрос на време да придобиете този навик. Отбелязвайте всеки разход след всяка покупка, а не в края на деня. Иначе рискувате да пропуснете, а ако пропускате, резултатът от вашите записвания ще е под въпрос.

Финансов отчет

Разбира се, единствено записването на нашите парични операции не е достатъчно. В края на всяка седмица или месец, е време да обобщим за какво сме изхарчили нашите пари. Препоръчително е да разделим разходите в различни графи според тяхното естество – храна, козметика, сметки и т.н. Така ще оценим тежестта на всяка графа в нашия бюджет.

Какво постигаме с този навик – пълна информация за нашите действия с пари. Осъзнаването е първата и най-важна стъпка към разрешаването на всеки проблем. Когато отворим очите си за нашите лоши финансови решения, ще започнем да ги променяме. Както е казал Ошо: „Забележиш ли модела, си в състояние да се измъкнеш от него.“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *