Любовта към парите

пари от шапка

Любовта към парите е често срещана. Те са издигани в култ в съвременното общество.

Парите са синоним на щастие, успех, богатство, сила, власт. Гаранция за постигане на всичко, неограничена възможност за притежаване. Парите са катализатор на всичките ни желания. Сякаш парите могат да ни помогнат да постигнем всичко.

Какво всъщност са парите – дали наистина те олицетворяват това, което влагаме в тях?

КАКВО СА ПАРИТЕ?

На първо място те са едни хартийки. Абстрахирайки се от общественото им значение, те са просто цветна хартия. Всички са се съгласили тази цветна хартия да има някаква стойност – да кажем 100 лева. 100 лева е определена икономическа стойност. Самите пари не съдържат стойността в себе си – те само я олицетворяват и служат като обменител на стойност. Един пекар работи цял ден – получава 100 лева за труда си и обменя тези 100 лева за дрехи – икономическата стойност на дрехите.

Освен като средство за обмен, парите се използват и като измерител на стойност. Стойността на всички стоки и услуги се изразява в цена и цените се изразяват в пари.

ПАРИТЕ НЕ СА БОГАТСТВО

Парите в крайна сметка са обменител и измерител на богатството, но сами по себе си те не са богатство. Богатството се състои от материални ресурси, енергия, интелигентност, умения, знания. Когато преследваме парите, ние преследваме не богатство, а мерна единица, една абстракция.

Всички сме чували клишето, че истинските неща не могат да се купят с пари. Всъщност това наистина е така. Тези, които преследват парите, попадат в много безсмислени и вредни желания. В Библията се казва, че любовта към парите е коренът на всички злини”

Любовта към парите, а не самите пари, е източник на различни видове неприятности. Богатството е морално неутрално; няма нищо лошо в парите, само по себе си или в притежаването на пари. Обаче, когато парите започват да ни контролират, тогава започват проблеми.

Преследването на парите се превръща в самоцел – символ на статута, мярка за постижение.

Хората жадуват за пари като заместител на истинското. Те се опитват безплодно да покрият зейналата празнота в сърцата си, като натрупват все повече и повече неща, така че хората ще бъдат впечатлени от тях. Това се превръща в болест, тъй като те продължават да желаят повече. Когато усещаме привличането към парите, това което действително иска да притежава, е нашето его.

ПАРИТЕ СА КАТО ВОДАТА

вода и камъни

Харесва ми това сравнение – парите са като водата – водата не принадлежи на никой от нас или принадлежи на всички нас. Когато водата тече и се движи, тя почиства, пречиства, прави нещата зелени, създава растеж, подхранва. Но когато водата започне да се забавя, задържи се и започва да бъде неподвижна, тя може да бъде токсична и застояла за тези, които я задържат.

Снимки: Pixabay.com

Парите са като вода: https://www.youtube.com/watch?v=jQviPghhtus

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.