Как да преодолеем страха от критиката на околните

„Аз предпочитам рязка критика от един умен човек, отколкото безумно одобрение от масата.“

Йохан Кеплер

На света са много малко хората, които понасят добре критиката. За повечето от нас тя е нещо негативно, което избягваме по всякакъв начин. Всеки човек е склонен да оценява, но когато оценките се обърнат към него, отношението му се променя. Но защо? Какво толкова страшно да бъдем критикувани или оценени? Коя е дълбоката причина да бъдем така уплашени? Можем ли да се освободим от този страх и да застанем пред критиката без да се боим?

КАКВО Е КРИТИКАТА?

Критиката представлява един оценъчен процес, в който критикуващият прави разбор и анализ на нещо, за да бъдат откроени неговите добри и лоши страни и да му бъде дадена оценка. Критиката е изкуството на правилното съдене относно всевъзможни обекти – събития или предмети. Когато критикуваме поведение, ние всъщност преценяваме предимствата и недостатъците на конкретните действия на даден човек. 

Преди, когато получавах критика, се чувствах зле. Не извличах позитиви от нея, защото смятах, че изразената негативна оценка към мен, е нещо лошо, което не заслужава вниманието ми, а само презрението ми. Впоследствие осъзнах, че в критиката няма нищо лошо. Критиката всъщност е нашият начин да изразим  нашите разсъждения върху определен проблем, нашето отношение към обективно случващото се. 

С времето разбрах, че понятието “градивна критика” е измислено от хората, които не търпят на нея. Защото дали критиката е градивна или не, зависи от човекът, който я получава и какво същият ще направи с нея. Ако е критика, то тя е градивна. Ако няма какво да получиш от нея, това не е критика.

Критиката цели да изрази гледната точка на критикуващия върху определен обект. Оценяващият иска да предаде собствените си мисли, без да обижда или наранява.

Грубостта не е критика. Критиката може да изразява позитивни и негативни оценки, но тя самата не е емоционална. Можем да я получим емоционално, защото я получаваме от друго човешко същество. Ако обаче погледнем зад емоцията и осъзнаем полезността на изводите, ще разберем, че критиката е нещо чудесно. Ако някой те критикува, то той ти дава интелигентно разрешение на даден проблем или може да ти покаже твое сляпо петно.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КРИТИКАТА?

Критиката или т.нар „градивна“ критика може да бъде отличена от други сходни или дори близки до нея поведения по следните критерии:

Критиката не цели да обижда и наранява

Не всеки има добри подбуди, когато се опитва да ви оцени. Ако критиката, която получавате, наистина Ви наранява, помислете дали тя е градивна. Ако се акцентира върху негативни оценки за Вашата личност, а не за конкретното поведение, най-вероятно не получавате критика. Ето пример:

”Това, което правиш не е правилно, защото не съобразяваш това и това….”

е много по-различно от:

“Много си некадърен, как може да не се справяш с тази задача”

Критиката предоставя решение.

Ако някой просто Ви натяква Вашите недостатъци, той е просто досадник. Попитайте го какво според него е правилното решение. Ако такова липса, това не е критика. Все пак вижте дали има полезност в думите му, но недейте да го приемате прекалено лично.

КАК ДА СПЕЧЕЛИМ ОТ КРИТИКАТА

Никой не е перфектен. Единственият начин да разберете къде можете да се подобрите, е да насърчите възможност на хората да ви оценяват. Ако сте отворени за предложения как можете да подходите по различен начин, ще получавате много повече полезни идеи и ще бъдете възприеман по-добре от заобикалящите ви хора. Ние всички имаме познати, които не държат на критика. И това си личи. Подсъзнателно и съзнателно, когато опознаем такъв човек ние спираме да му казваме какво мислим, защото знаем, че реагира остро и се чувства наранен.

„Когато ме критикуват, мога да се защитя, но пред похвалите съм безсилен.“

Зигмунд Фройд

Не бъдете от хората, които не търпят на критика. Ще получавате само усмивки и насърчителни думи, но истината ще остане скрита за вас. Това ще попречи на комуникацията ви с другите. Освен това развитието ви ще бъде компрометирано. Ние всички имаме слепи петна, които не виждаме. Колко ценно е да получим едно приятелско побутване в моментите, когато буксуваме. Затова насърчавайте хората да бъдат откровени с вас и ще се възползвате от позитивите на критиката. Не забравяйте, че това може да се окаже по-трудно за тях отколкото за вас. Да дадеш обратна връзка на някого показва отношение и ангажираност, които са рядкост. Затова благодарете и оценете такива хора в живота си. Защото те наистина ви помагат много повече от симпатичните ласкатели, които само се възхищават на постиженията ви. 

„Добрата жена ще направи за мъжа всичко, с едно изключение: тя никога няма да престане да го критикува и възпитава.“

Джон Бойн

ТЯ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ НАДЪЛБОКО ВЪВ ВАС

Как реагирате, когато някой ви критикува? Ядосвате ли се? Или пък ставате тъжен? Изпадате ли в самосъжаление или пък критиката ви мотивира да го опровергаете. Получаването на критика ви помага да научите много за собственото си его и емоции. Това, което провокира нашите най-силни емоции показва къде трябва да работим. Тези чувства показват слабости и уязвимости и потиснати страхове. Обръщайте внимание на това какво ви побърква. Може би мразите забележките, които ви обвиняват в липса на смелост. Дали това не е скритият ви комплекс, че сте страхлив. Време е да го преодолеете. Чрез чуждата критика можем да опознаем себе си толкова много. Просто трябва да се самонаблюдаваме. И някои очевидни неща ще изкристализират. Ще има случай, в които критиката ще бъде прекалено болезнена и лична. Възползвайте се от тези моменти. Тренирайте собственото си спокойствие и смиреност. В крайна сметка това, което се противи на критиката, е вашето его. То се чувства наранено, защото се чувства засегнато от негативните оценки. За него те са равни на смърт. Но за вас те са само повод да израснете емоционално и научите нещо ново за себе си.

Свързани статии:

  1. Не избягвайте негативните емоции.

 

One comment

  1. аз от трети клас 1983г не се интересувам от околните примати-деца хора …и станах ЩАСТЛИФ ЧОВЕК

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.