Как да постигнем финансова свобода? Правилото 70/30

„Щастие с пари не се купува“. Обичайно това се чува от тези, които нямат нито едното, нито другото.“
 Робърт Орбън

Някои го наричат богатство. Други финансова независимост, трети го определят като стабилност и благополучие. Но какво всъщност означава финансова свобода и как да се освободим от оковите на собствените си парични проблеми?

Финансовият аспект е основна част в живота на всеки. Проблемите в тази сфера дават своите отражение във всички други области – могат да ни костват здравето, могат да ни отнемат социалните контакти, могат да ни поставят на колене. Всеки, който иска да бъде успешен, трябва да подобри и увеличи познанията и уменията си в тази областта на финансите.

Често сме чували фразата „Парите развалят човека“. Но всъщност НЕ парите развалят човека, а „Любовта към парите разваля човека“ /повече за любовта към парите можете да прочетете в тази статия/.

Парите са вещ, те са средство и инструмент – в ръцете на един човек те могат да бъдат изключително полезни и ценни, а в ръцете на неспособния да се справя с тях – могат да създават само проблеми. Затова е важно да можем да ги управляваме и да имаме правилната философия за тях. Само така можем да постигнем финансова свобода.

ФИНАНСОВА СВОБОДА

Финансовата свобода е възможността да живеем от прихода на собствените ни активи.

Какво означава това?

Ако сега спрете да работите, имате ли доход, който ще продължавате да получавате? Ако този доход е достатъчен, за да покривате разходите си, вие сте финансово свободен. В каква степен ще бъдете независими зависи от ресурсите, които ви носят пасивен доход.

Пасивният доход е доход, който не изисква активно участие от ваша страна.  Ако вложите 10 000 лева в банка, при 2% годишна лихва те ще ви носят 200 лева годишно или по около 16 лева месечно. Тези 16 лева месечно са вашият пасивен доход.  Всяка година можете да теглите само натрупаната лихва от 200 лева, без да засягате основната инвестиция. /В настоящия момент този пример е неподходящ заради нулевите лихвени проценти по депозитите, но разбирате какво имам предвид/.

  Когато постигнете финансова независимост, може да изберете дали да работите, какво да работите, не защото се налага, а защото искате да го правите.

УРОЦИ ЗА БЕДНИ

Какво ни учат в училище – стани скъпо платен служител, осигурявай се и после се пенсионирай. Тази философия, обаче, води към финансова зависимост и потъване в дългове. Да разчиташ на социалната система на държавата да ти осигури хубав живот е все едно да плаваш и да се надяваш вълните да те закарат, където искаш.

ФИЛОСОФИЯ ЗА БОГАТИ

Ако сте финансово зависими първата стъпка към добрия живот е да развиете правилната философия за този аспект в живота си – принципи, вярвания и навици.

   Бедните обикновено харчат парите си и инвестират каквото стане. Но накрая нищо не остава. С последните си пари обикновеният човек си купува някоя по-хубава дреха или храна, която не е хапвал отдавна, за да се „поглези“.

За разлика от бедните, богатите инвестират парите, които имат, и след това харчат останалото. На пръв поглед разлика няма. Всъщност разликата е доста съществена.

„И какво трябва да направя с приход в размер на 1000 лева? Аз едвам изкарвам да си плащам сметките, вие искате и да инвестирам. Като започна да печеля повече, ще започна да отделям пари за тази цел. Засега ще се опитвам да преживявам.“

 Това е реакцията на 97 процента от хората. Но не бъдете като тях. Не харчете тези 1000 лева. Бедните хора изхарчват всичките приходящи пари. Проблемът не е в количеството, а в принципите, които стоят зад управлението на парите ви.

Лошото е, че нямате план как да станете финансово свободни.

   Няма значение колко пари получавате 500 или 5000 лева – философията е това, което определя финансовото ви бъдеще. Когато доходът на обикновения човек се увеличи се увеличават и неговите разходи. Той започва да си купува по-скъпи стоки, вместо да инвестира. Той няма план, а когато човек няма план, той действа спонтанно.

Без план няма да постигнете финансова свобода дори да печелите милиони.

 

„Но какъв е този план, каква е тази философия?, която ще ми донесе финансова свобода“

Част от това, което печелите е за вас. То представлява семето, което трябва да посеете, за да съберете реколта. Без да отделяте част от спечелените пари, никога няма да забогатеете.

ПРАВИЛОТО 70/30

Следвайте правилото никога да не харчите повече от 70 процента от дохода си. Разбира се, трябва да изберете процент, който е възможен с оглед настоящото ви състояние. Ако следва да изхарчите 90 процента от дохода Ви, защото сте задлъжнели, СЪЗДАЙТЕ ПРАВИЛОТО – не харчи повече от 90 процента от приходящите си пари. Заделете колкото смятате за разумно, но се опитайте да не е по-малко от 10 процента. Има хора, които харчат 110 процента от парите, които получават! Това са същите хора, които имат ипотечен кредит, потребителски кредит и още няколко стокови кредита.

Но какво да правим с останалите 30 процента?

Както казахме тези пари са Вашите семенца – тяхната цел е да ви осигурят финансово благополучие. За да се случи това вие трябва да впрегнете тези Ваши „работници“ да служат в името на Вашата цел.

10 процента отделете като т. нар. активен капитал. Това са парите, с които ще се опитате да реализирате печалба. Заплатата ще ви осигури оцеляване, но само печалбата ще ви осигури богатство. Какво ще рече това? Тези пари използвайте, за да инвестирате в собствен бизнес, в сделки с цел печалба. Тези семена ще Ви служат да се учите как да правите пари. Може да загубите, може и да спечелите, но най-важното е опитът, който ще натрупате в процеса. Ще ставате все по-добри в печеленето на пари.

10 процента са суми, заделени като пасивен капитал. Тези пари предоставете на друг с цел печалба – инвестирайте във взаимен фонд, акции, заем с лихва и други. Тук вместо да участвате лично в процеса, вие сте инвеститора. Вашата роля е да изберете подходяща инвестиция и да предоставите определена сума.

 Последните 10 процента трябва да спестя, нали? Съвсем не. Тези пари са предназначени за благотворителност.

„Как ще стана богат, ако си раздавам парите за щяло и нещяло?“

Благотворителността дава началото на процеса на получаване. За да получите, първо трябва да дадете. Това е основно правило на Вселената. Евреите имат основен принцип залегнал в техните вярвания и традиции – десятък.

Когато човек плаща десятъка си без радост, той се лишава от част от благословиите. Той трябва да се научи да дава радостно, с желание и на драго сърце, като така дарът му ще бъде благословен. Апостол Павел учи, че начинът, по който даваме, е толкова важен, колкото даденото от нас. Той казва, “Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце”. Това е древна еврейска формула за финансова свобода.

Но този навик не започва, когато станем милионери. Той започва от 1-вия лев, който сложим в джоба си. Много е лесно да дадеш 10 стотинки от 1 лев, но ако първото ти дарение е 100000 лева от 1 милион, дали ще имаш волята и щедростта да го направиш. Да бъдеш щедър, това получавате от тези 10 процента – учи на характер, учи на щедрост, учи на характер.

В живота всеки успех се крепи на съзнателно усилие, на нещо възникнало първо в съзнанието на човека. Ако искате да привличате благополучие и богатство в живота си, ще трябва да започнете промяната отвътре – навън. Променяйки вашите виждания и навици, вие ще промените и резултатите, които получавате. Без план ще сте заклещени във въртележката на бедността.

Затова направете си план и тръгнете по пътя към богатството и финансовата свобода!

Препоръчвам друга много полезна статия по темата:

7-те стъпки към финансовата свобода – Стойне Василев

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.