Как да изградим нови навици?

„Струва си да бъдеш фанатичен по отношение на добрите навици.“

Джон Ървинг

В предишните теми говорихме за важността на навиците и начините за тяхната промяна. В тази статия ще разкрием как да създаваме и изграждаме нови навици, които да ни водят към успеха и щастието.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ НОВИ НАВИЦИ

Кои навици според вас водят към щастлив живот и благополучие? Има ли по-важни навици? Как да изберем най-подходящите? Това са въпросите, които всеки си задава, когато иска да промени живота си.

ВАЖНИТЕ НАВИЦИ

Има навици, които са по-важни от други. Има навици, които ще променят живота ви из основи и такива, с които няма да усетите особена промяна в ежедневието си.

Много е важно да се насочите към нови навици, които наистина си струват, навици които ще ти повлияат и ще ви накарат да се чувствате наистина различно.

Има няколко основни аспекти, които ако промените сега, ще спомогнат за вашата продуктивност и успех:

СЪН

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

ФИЗИЧЕСКА ДЕЙНОСТ

ОРГАНИЗАЦИЯ

Навиците, които са свързани с тези аспекти са основополагащи и променят не само конкретната област, към която са насочени, но и всички други сфери от живота ви. За повече информация за взаимозависимостите в живота прочети тази статия.

Тези основополагащи навици могат да се подсилят взаимно. Физическите упражнения помагат на съня, а сънят помага на хората да се чувстват по-добре и да бъдат по-продуктивни.

Това са ключови навици, които са основата, върху която стъпват всички други навици . В зависимост от вашия живот, вашите основополагащи навици могат да варират – събуждане рано, лягане рано, специален режим на хранене, тренировки, планиране на деня.

След като видяхме кои са ключовите навици е време да разберем и как да ги изградим нов навик.

 

Фокусирайте се върху един нов навик

Когато изграждаме нови навици, ни се налага да използваме доста от нашата воля. Тя е изчерпаем ресурс и често оставяме без сила да се борим с импулсите си.

Стремежът да контролираме емоциите си, да бъдем концентрирани или да устояваме на поредното вредно изкушение – всички тези усилия черпят от един източник. Можем да гледаме на волята като на мускул – тя се изтощава от прекалената употреба, но също като физическите мускули, тя може да се тренира. Знаем, че имаме ограничени запаси от воля и в течение на деня стресът и нужната доза самоконтрол постепенно изчерпват ресурсите ни. Повече за волята в тази статия.

Затова е много важно да НЕ започвате с няколко навика наведнъж. На пръв поглед може да ви се струва лесно да се справите, но когато през деня ви се наложи да използвате волята си, ще видите че тази задача може да се окаже непосилна.

Изчерпването на волята води до намалена способност на човека да регулира мислите и действията си. Затова е важно вашият запас от воля да бъде насочен към изграждането на един определен навик, увеличавайки шансовете за успех.

 

Посветете на навика поне един месец

Някои казват, че нов навик се изгражда за 21 дни, други за 66. Истината е някъде по средата и за всеки навик и човек е различна. Но все пак направете си правило да се придържате към новия навик съзнателно поне 30 дни.

След този период, ако се чувствате готови, не си напомняйте за навика и ще видите колко дълбоко той се е вкоренил в съзнанието ви.

 

Свържете новия навик с ежедневна дейност

Всяка сутрин ставам и се отправям към кафемашината.

Не вземам решение да пия кафе всяка сутрин. Вместо това, заради обкръжаващата ме среда и знаците около мен, го правя автоматично. Автоматично утрото и събуждането е свързано с кафе.

Навикът не трябва да се основава на прищявка или временно желание. Вместо това, той трябва да бъде част от живота ви до момента, в който не можете без него. Това означава, че навикът трябва да може да бъде изпълняван всекидневно.

Важен аспект от това е да „закотвите” новия навик в нещо, което вече правите ежедневно. Например – „ще тренирам всеки ден след като се прибера от работа“.

„След като си измия зъбите вечер, ще запиша всичко, което ядох за деня.

От предишните теми вече знаете,  че процесът, през който минава мозъкът ни, когато се активира навик, е тристепенен.

Първо е налице подсещане, това е ключът, който казва на мозъкът ни да влезе в автоматичен режим и кое поведение да изпълни. След това следва рутинното поведение, което може да бъде физическо или мисловно. И накрая е наградата, която помага на мозъка да запомни за в бъдеще какво поведение заслужава да се превърне в навик. Повече за механизма на навика в тази статия.

ПОДСЕЩАНЕТО

Именно подсещането е първата част, върху която трябва да работите. За да изградите нови навици трябва да свържете подсещането с нещо познато. Затова ви трябва котва, която възниква всеки ден – например – събуждане, хранене, вземане на душ, отиване на работа, приготвяне за сън и т.н.

Ако не закотвите навика, е много вероятно той да бъде забравен. Ежедневието ни е забързано и когато бъдем всмукани в водовъртежа на събитията дали ще се сетим за нашия навик.

Ако се опитвате да създадете нови навици, намерете или създайте подсказки, които задействат новото ви поведение.

Психолозите предлагат един прост начин на мислене за тези подсказки: изявления: „ако …..ще направя…“. Това е проста формула за промяна на поведението. Вие просто избирате спусъка („ако“) и действие („тогава“). Примерите могат да бъдат:

„Ако изляза с компания, ще говоря с поне един нов човек.“

„Ако някой ми предложи десерт, ще му кажа не благодаря.“

Създаването на тези планове предварително прави по-лесно проследяването им.

 

ПРАВЕТЕ МАЛКИ СТЪПКИ

 

стъпки към нови навици

 

Ключът към развитието на навика е да се правят малки стъпки.

Опасността да се разчита само на воля, за да се създадат нови навици, е, че нямате резервен план, когато не сте в настроение или сте в състояние на стрес. Единственият начин да създадете нови навици е да ги превърнете в автоматично поведение. Можете да направите това чрез предприемане на бебешки стъпки и създаване на ниско ниво на ангажираност.

Не е важно колко сте постигнали в началото, много по-важно е да останете последователни и постоянни и да не пропускате нито един ден. Ще откриете, че когато имате малък ангажимент, е по-вероятно да започнете.

Примери:

Ходене само за 5 минути на ден.

Писане на един параграф от вашата книга.

Ядене по една порция зеленчуци всеки ден.

Осъществяване на едно обаждане по продажби към потенциален клиент.

Събуждане всяка сутрин 2 минути по-рано.

 

Искате да се ангажирате с нещо толкова лесно, че е невъзможно да пропуснете един ден. След това, когато започнете, често ще правите повече, отколкото сте възнамерявали.

 

ЗАПИСВАЙТЕ ВСЕКИДНЕВНО ПРОГРЕСА ВИ

Много е важно да отчитате изпълнението на навика. Всеки път, когато не успеете да изпълните навика си ,записвайте защо се е получило така – станало е късно, чувствали сте се изморен, забравили сте.

Така ще сте наясно за слабите си места при формирането на навика и ще можете да ги подoбрите.

 

СПОДЕЛЕТЕ С БЛИЗЪК НОВОТО ВИ НАЧИНАНИЕ И ВСЕКИ ДЕН СПОДЕЛЯЙТЕ ПРОГРЕСА СИ

Помолете ваш приятел да ви стане нещо като ментор за този един месец. Всеки ден му отчитайте вашите резултати.

Никога не подценявайте силата на социалното одобрение. Просто знанието, че ще бъдете държани отговорни за вашия навик, ще ви държи фокусирани и последователни.

 

ИЗБЕРЕТЕ СИ ПОДХОДЯЩА НАГРАДА

 

формиране на нови навици

 

Добрите награди имат три ключови характеристики.

  1. Възникват веднага след действието;
  2. Всъщност са свързани с действието;
  3. Малки са.

Добрите награди са пряко свързани с действието.

Вашата награда трябва да бъде нещо, което не можете да получите, без да правите действието.

Връзката между възнаграждението и действието не трябва да бъде особено голяма. Има ли кафене в близост до фитнес залата? Книжарница, която можете да разглеждате след тренировки? Те са достатъчни за формиране на навик.

Добрите награди са малки.

Отново, наградите не трябва да се използват за мотивиране на поведението. Те само го ​​подсилват.

Наградите трябва да бъдат достатъчно малки, за да избегнат промяната на мотивацията и достатъчно големи, за да създадат допълнителен тласък на добри чувства, които асоциирате с новия навик.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Изграждането на нови навици е предизвикателство. Това начинание изисква сила на характера, отдаденост и упоритост. С придобиването на нови навици вие променяте себе си – действията, поведението и характера. Но усетите ли веднъж вкуса на промяната, няма да искате да спрете да моделирате себе си. Изберете първия си нов навик още сега и следвайте стъпките, описани по-горе. Успех!

Видео: Силата на навика: Чарлз Дуиг в TEDx.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.