Как да балансираме всички аспекти в живота ни? Седмично планиране

„Всичко засяга всичко останало и трябва да разберете цялата мрежа от връзки.“
М. Мичъл Валдроп

Без гуми колата няма да може да се движи по пътя. Без двигател колата няма да има сила, която да я движи. Без гориво също. Без радиатор автомобилът ще прегрява. Без акумулатор и алтернатор няма да има електричество в колата.

Ами да кажем, че махнем една от частите на колата – дали това ще окаже ефект над работата на другите части?

   Човешкият живот наподобява системата в един автомобил – за щастие или за жалост, обаче, тази система е доста по-сложна.

Ние сме най-ефективни, когато всичко работи правилно. Много пъти не осъзнаваме влиянието, което един аспект от нашия живот има върху друг. Всяка част влияе на другите части и на целия ни живот като цяло. Няма неща в живота ни, които да са изолирани. Не бъдете наивни да си мислите, че нещо, което правите или не правите, няма значение. Всяко нещо има значение – разбира се, има неща, които са по-важни от други, но неща без значение няма.

Лошо за човека, който казва – „Това е единственото нещо, на което не съм обръщал внимание“. Всяко пренебрегване оказва влияние. Ако не спортувате, по всяка вероятност няма да се храните здравословно. Ако се чувствате изморени, едва ли ще общувате пълноценно. Ако нямате добри взаимоотношения, няма да бъдете продуктивни в работата си. Когато работата ви не върви, това се отразява на финансовото ви състояние. Когато сте материално затруднени, нямате време и сили да обръщате внимание на духовния ви свят.

Обратното също е вярно. Подобрението в една област в нашия живот може да ни влияе и да ни мотивира да постигнем успех в други сфери. Подобряването на едно конкретно умение може да ни даде увереността да постигнем още повече. Всичко е взаимосвързано.

ПРЕНЕБРЕГВАНЕТО

Пренебрегването – една от думите, които унищожават пътя към успеха. Една седмица занемаряване на някаква област от живота може да ти коства година тежко възстановяване. Не си заслужава. Пренебрегването е като инфекция. Ако не я усетите навреме, тя ще се разпространи в цялата Ви система от навици и в крайна сметка ще доведе до пълно разпадане на другите сфери на живота Ви. Да не правим нещата, които знаем, че трябва да правим, ни кара да се чувстваме виновни и вината ни води до ерозия на самочувствие. С намаляването на нашето самочувствие, резултатите ни неизбежно се влошават. И тъй като нашите резултати страдат, нашето отношение започва да отслабва.

БАЛАНСЪТ   Но как да държим всички важни неща под око? Има толкова много неща, за които трябва да мислим!

Наистина, съвременният живот е сложен и объркващ. Не е възможно да го поставим в рамка и да го измерим. Често не можем да разберем нито накъде вървим, нито колко сме извървели. Дали сме постигнали нещо напоследък, поставили ли сме си нови цели, развили ли сме качеството си на живот? Повечето хора не знаят как и накъде се движи животът им. Носят се по течението и се изненадват както от положителните, така и от отрицателните събития и резултати. Не би ли било хубаво да си поставяме цели и да следим тяхното изпълнение. И не само дългосрочни цели за след година или 5, а цели за „тук и сега“.

СЕДМИЧНО ПЛАНИРАНЕ

Седмицата е най-разпознаваема единица за време в нашата култура. Докато дневното планиране се усложнява при появяване на дори един по-дълъг ангажимент, седмичното планиране може да бъде съобразено с неочаквани събития и обрати в този период. Хубавото е също, че седмицата е сравнително къс времеви период, който позволява да направим добра равносметка какво сме свършили и как се движим в краткосрочен план.

Седмичното планиране, поставяне на цели и отчитане на резултати може да се окаже отлично оръжие срещу хаоса и липсата на посока в живота ни. Но какво би било най-удачно? Има толкова аспекти в живота ни, едва ли е възможно да измерим всичките, дори да ги измерим какви са критериите, как да го записваме, как да оценяваме резултатите?

Ще ви запозная с моята система за организиране на седмично планиране. Това е личен метод и дори да работи чудесно за мен, не гарантира успех за други. Всеки усеща своя начин и затова следва дори да използва идеята, да направи конкретни промени, които да отчитат собствените му предпочитания.

АСПЕКТНО ПЛАНИРАНЕ

На първо място в моя седмичен план съм поставил физическия аспект. Какво ще рече това? Физическият аспект представлява графа от седмичния ми план, в която отбелязвам целите ми свързани с моето здраве – хранене, спорт, сън. Тук са желаните тренировки, които искам да направя през седмицата, храните, които искам да консумирам, времето, в което смятам да си лягам и т.н. Физическият аспект е един от най-важните в моя график и държа винаги да е на ниво.

На второ място идва т.нар. социален аспект. В тази графа се намират всички планувани срещи през седмицата, мероприятия, на които ще присъствам, някоя книга, свързана с общуване, която ще чета през новата седмица. Социалният аспект е невъобразимо важен за пълноценното развитие на човека – срещи с нови хора, поддържане на контакти, време с приятели и семейство.

Третото място е за „професионалния аспект“. Тук са целите, свързани с работата. Текущи задачи, семинари, срещи с клиенти. Професионалното развитие е важно за всеки човек и следва да се наблюдава, за да не го оставим извън фокус.

Четвърта графа – „финанси и бизнес“. Какво пък пиша тук? В този раздел попадат всичко свързано с финансовите ми и бизнес начинания за седмицата – книги по темата, разпределение на приходи, продажба на вещи, въвеждане на нови навици. Финансовият аспект е основополагащ за балансираното развитие на всеки индивид. Както знаем, без пари всичко се получава по-трудно, а понякога въобще не се получава.

На пето място съм поставил „духовния аспект“. Това е графа, която не за всеки би била важна. В нея присъстват медитацията, духовната литература и всякакви практики за развитие на духа. В моя живот духовния аспект играе важна роля, тъй като смятам, че без постигането на спокоен дух, не можем да се насладим на чудесата, които ни предлага този свят.

Шеста графа – „умения.“ Искам да се науча да говоря пред публика, да подобря нивото на немския си или просто да се науча да зашивам копче – поставям го в тази графа.

На седма позиция поставям „начин на живот“. Начинът на живот или както е модерно да му се вика в днешно време – „лайфстайл“, представлява нещата които определят качеството на моя живот – от нов електроуред до почивка в Италия. Всичко, което подобрява начина ми на живот попада тук. В крайна сметка за какво да работим, да поставяме цели и да измерваме резултати, ако не подобряваме начина, по който живеем. В тази графа вписвам дрехи и аксесоари за купуване, книги, посветени на темата. Както се казва „Бог вижда отвътре, хората отвън“. Нека да отделим време, за да изглеждаме добре, това винаги помага.

Осмата позиция – „култура“. Културата има важно значение в живота на всяко общество и на всеки човек. В тази графа попада както четенето на Сенека, така и посещението на театър или опера.

Последната девета позиция е отделена за най-важното – „саморазвитието“. Тук попада всичко извън първите осем категории, което е важно за моето израстване.

В края на всяка седмица отчитам резултатите си в всяка графа.

 Това е моят начин да подредя моята седмица. Какъв е вашият?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.