10 невероятни ползи от бягането

Бягането е свобода. Бягането е страст. Бягането е пристрастяващо.

Ако бягате често, вече знаете как редовното тичане ви кара да се чувствате. Това не е просто упражнение, а начин на живот. За да бягаш не е необходима никаква специална екипировка. Нужно е само желание. А сега ще ви разкрием 10 невероятни ползи от бягането:

1. Подобрява психичното здраве

Бягащите хора са щастливи хора. По време и след бягане тялото ни отделя много хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни. Бягането поставя усмивка на лицето ви и намалява тревожността и депресията. Това често се свежда до отделянето на ендорфини, онези мозъчни химикали, които ни създават „еуфорично“ чувство.

2. Бягането укрепва сърцето

Бягането само на 16 километра седмично намалява риска от сърдечни заболявания с внушителните 42 %, показва проучване, публикувано в Британския медицински журнал. Всяка форма на аеробни упражнения е полезна за вашето сърце, въпреки че изследвания  установяват, че по-енергичните дейности, като бягане, са по-добри от ниските и умерените, като ходенето.

3. Укрепва костите

Вероятно сте чували термина „използвайте го или го губите“ – това се отнася и за костите. Костите стават по-силни с натоварването им. Ето защо костите в играещата ръка на тенисист са по-плътни и здрави, отколкото в другата им ръка! Освен това упражненията с високо въздействие като бягане и скокове са по-ефективни от дейностите, поддържани с тежести като плуване или колоездене.

4. Подобрява умствените способности

Ако някога сте изпитвали това чувство на бдителност и фокус след бягане, няма да се изненадате, когато чуете, че бягането е от полза за вашето сиво вещество. Изследванията показват, че тичането увеличават производството на ключови мозъчни химикали, които насърчават растежа на нови клетки и спомагат за развитието на нови нервни пътища .

5. Бягането поддържа здравето на ставите

Ако някой ви каже, че бягането ще „разруши коленете“, учтиво кимнете и продължете да бягате! Изследвания установяват, че именно хората, които не бягат, търпят повече износване на ставите си.

6. Увеличава енергията

Когато сте имали тежък ден, е изкушаващо да мислите, че лежането на дивана е по-добра идея от това да се отидете да тичате, но истината е, че бягането ще презареди батериите ви и ще повиши нивата на енергия. Освен това ще ви помогне да спите по-добре.

Повече за увеличаване на енергията прочетете тук: Искате да имате повече енергия – следвайте тези 8 стъпки!

7. Държи ви във форма

Тъй като бягането води до прехвърляне на телесното тегло от един крак на друг приблизително 10 000 пъти на час, това е сериозно енергийно  занимание. Пробягвайки 5 км 3 пъти седмично, ще изгорите около 1000 калории.

8. Бягането увеличава самочувствието ви

Дори само упражненията са достатъчни, за да накарат хората да се чувстват по-уверени в външния си вид, независимо дали изглеждат по-добре или не.

9. Увеличава продължителността на живота

Ако животът е надпревара с времето,  бягащите са по-напред от глутницата! Изследване установи, че бегачите живеят между 2,8 и 5,7 години по-дълго от общата популация.

10. Облекчава стреса

Тичането повишава нивата на серотонин в мозъка, което ви прави по-спокойни. Кой каза, че не можеш да избягаш от проблемите си?

Повече за справянето със стреса може да научите тук: Справяне със стреса в напрегнатото ежедневие.

Повече за основните техники зя бягане научете тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *