Вечеря за отслабване – каква и кога

„Човек не може да мисли добре, да обича добре, да спи добре, ако не е вечерял добре.“

Вирджиния Улф

Вечерята е едно от трите основни хранения през деня. Но дали знаем как да я използваме в наша полза, а не в наша вреда. Неподходящата вечеря води до затлъстяване, лош сън и проблеми със здравето. Обикновено това, което ни притеснява, е какво ядем, а не кога ядем. Оказва, че този въпрос е не по-малко важен и не бива да бъде пренебрегван. Последните проучвания показват, че когато калориите се консумират по-късно през нощта, тялото има тенденция да ги съхранява като мазнини, вместо да ги изгаря като енергия. Ние можем да направим нашата вечеря за отслабване.

КОГА ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ЯДЕМ

Трябва винаги да ядете през деня. Разбира се вие горите калории през целия ден. Дори докато спите.

Следвайте златното правило:

ЯЖТЕ ЗА ДА СЕ ПОДГОТВИТЕ ЗА ТОВА КОЕТО ЩЕ ПРАВИТЕ, НЕ ЗА ТОВА, КОЕТО СТЕ ПРАВИЛИ

Повечето хора ядат за това, което са направили. Ако са тренирали – ядат обилно. Ако са изморени от работа се прибират и преяждат на масата.

„Не съм ял цяла вечер, умирам от глад.“   Хапват си и си лягат. И всъщност това, което правят е да изядат най-много калории преди най-леката си активност – съня.

ОТСЛАБВАНЕ И ВРЕМЕ ЗА ВЕЧЕРЯ

В скорошно проучване изследователи установиха, че времето на хранене оказва влияние върху човешкия метаболизъм. Те изследвали малка група от хора с наднормено тегло, и установили, че тези, които са яли последното си хранене до средата на следобеда са увеличили изгаряне на мазнините през нощта – истинска вечеря за отслабване.

Три нови ползи за здравето от ядене вечеря по-рано

По-тънка талия

Изследователите подозират, че по-дългият пропуск между храненията позволява на тялото да обработва по-ефективно храната. Те забелязали, че дори мишките, хранени с високо съдържание на мазнини, отслабват, когато гладуват за 16 часа.

Ако изядете вашата вечеря до 18.00 часа до 10.00 сутринта ще са минали точно 16 часа. Опитайте и наблюдавайте благотворния ефект върху вашето здраве.

По-сладки сънища

Избягвайте големи ястия късно вечер. Според Националните здравни институти, късната вечер може да причини лошо храносмилане, което пречи на съня. Същото важи и за алкохола. Когато вечеряме поне 3 часа преди сън, ние даваме възможност на тялото ни да обработи храната. Ако легнем веднага след хранене, сънят ни бива смущаван от процеса на храносмилане и сутрин се не се чувстваме пълноценно отпочинали.

По-добро здраве

Проучванията показват, че късното нощно изгаряне увеличава нивата на триглицеридите. Когато ядете, тялото ви преобразува калориите, които не използва веднага в триглицеридите; и високите нива може да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Още за поддържане на доброто здраве прочетете тук:

  1. Пиенето на кафе.
  2. Алкално-киселинен баланс в тялото.
  3. Здравословното хранене.

Идеи за ранна и бърза вечеря: https://gotvach.bg/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.