С какъвто се събереш, такъв ставаш

“С какъвто се събереш, такъв ставаш.”

Народна пословица

Интересна българска пословица. Но дали е истина или просто една генерализация? В днешната публикация ще се опитаме да разрешим този въпрос.

Какво означава “С какъвто се събереш, такъв ставаш”? Най-просто обяснено – твоята среда определя това, в какъв човек се превръщаш. Ако се събираш с добри и общителни хора, е много вероятно и да станеш по-добър и общителен. От друга страна, когато си в компанията на злобни и завистливи индивиди, е възможно и ти да се превърнеш в такъв човек. 

Но има и друга българска поговорка “Краставите магарета през девет баира се подушват”. Тя има друг смисъл и ни казва, че хората се събират и общуват с подобни на тях. Човек, който обича да злослови, ще се събере с друг такъв. Добрият ще се сприятели с друг добър. 

И противоречието е очевидно. Дали приятелите ни определят какви сме ние или това какви сме определя приятелите ни. Прилича малко на спора кое е първо – яйцето или кокошката. 

ЯЙЦЕТО ИЛИ КОКОШКАТА

И в двете фрази има известна истина. Както нашето настоящо състояние на съзнанието ни тласка към определени познанства и приятелства, така и сегашните ни връзки, влияят на нашето съзнание. Ние постоянно сме във взаимодействие със средата – тя моделира нас и ние моделираме нея. Понеже процесът е взаимен, ние трябва да бъдем съзнателни за влиянието на околните.

Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си

Склонни сте да се мотаете около хората, с които имате нещо общо. Ако нямате проблем да се мотаете с глупаци, може да има нещо вярно в това, че вие сте глупак. Това също означава, че ако се обграждате с интелигентни хора, най-вероятно сте интелигентен човек като тях. Все пак може да има изключения от това. Ами ако сте човек, който просто вижда добро във всички? Ако случаят е такъв, те не са вашите истински приятели и не са отражение на вас.

Дали наистина е вярно че ставаш подобен на този, с който се събереш или обратното че подбираш компанията си на базата на това каква е твоята същност? Исус имал работа с всякакви хора, дори го нарекли “приятел на грешниците”. Така че от вас зависи да направите правилния избор. 

ИЗБИРАЙТЕ СРЕДАТА СИ ВНИМАТЕЛНО

“Числото на Дънбар” определя максималния брой на хората, с които можем да поддържаме стабилни социални отношения.

Този брой е предложен за пръв път от британския антрополог Робин Дънбар, който открил връзка между размера на мозъка на приматите и средния размер на социалната група. Той достигнал до извода, че хората могат да поддържат комфортно 150 стабилни връзки. Дънбар го обяснил като „броят на хората, за които не бихте се смутили да се присъедините неканени за питие, ако случайно се натъкнете на тях в бар“. Според теорията най-тесният кръг има само петима души – близки. Това е последвано от последователни слоеве от 15 добри приятели, 50 добри познати, 150 контакти, 500 познати и 1500 хора, които можете да разпознаете.

„Вие сте средната стойност от петте човека, с които прекарвате най-много време.“

По думите на мотивационния говорител Джим Рон петимата ви най-близки определят вашето поведение. Те определят какви мисли доминират във вашето съзнание. Те влияят на това, на какви нагласи сте изложени редовно. В крайна сметка започвате да мислите така, както те мислят, и да се държите така, както те се държат. Според изследване на социалния психолог д-р Дейвид Маклеланд от Харвард, хората, с които обичайно общувате определят до 95 процента от вашия успех или неуспех в живота. Може да имате голяма мечта, но дали средата не ви пречи да я осъществите. Понякога трябва да излезете от тази среда, за да постигнете вашите цели. Факт от живота е, че някои хора ни задържат, докато други ни тласкат напред. Трябва да го приемем и да се научим как да се справяме с това влияние, вместо да желаем реалността да е различна. Важно е да изграждаме активно нашата социална среда. Често подценяваме важността на компанията, която поддържаме.

Така че, ако имате онзи токсичен приятел, който е склонен да ви говори негативни неща, когато се видите, трябва да помислите дали той има място в ежедневието ви. С течение на времето негативните ефекти на компанията, която сте избрали да запазите, ще започнат да се засилват, което ще ви попречи да постигнете крайните си цели. Това е истинското послание на пословицата “С какъвто се събереш, такъв ставаш”.

СРЕДАТА В ШИРОК СМИСЪЛ СЪЩО НИ ВЛИЯЕ

Това влияние не спира само до петимата души, с които прекарвате най-много време. Изследванията показват, че включва хора, които дори не познавате. Първото голямо проучване за широчината на социалното влияние е проведено от Никълъс Кристакис и Джеймс Фаулър. Според техните резултати, ако ваш приятел стане затлъстял, има 45 процента по-голям шанс да наддадете тегло през следващите две до четири години. По-интересно обаче е откритието, че ако приятел на ваш приятел затлъстее, вероятността ви да напълнеете се увеличава с около 20 процента – дори ако не познавате този приятел на приятел. Ефектът продължава по-нататък. Ако приятел на приятел на вашия приятел напълнее, вие все още имате 10 процента по-голяма вероятност да покачите теглото си.

Едно от обясненията на този феномен е стандартите, които ни се задават в обществото. Данните от това изследване не включват влиянието на телевизията и социалните мрежи, но те също променят нормите, по които живеем драстично и без да го осъзнаваме. Ако вашият приятел е със затлъстяване или приятел на приятел е със затлъстяване, това променя вашето възприятие за допустимия размер на тялото. В последващо проучване Кристакис и Фаулър откриват нещо подобно с честотата на пушене. Използвайки същите данни, те открили, че ако вашият приятел пуши, вие сте 61 процента по-склонни да бъдете пушач. Ако приятел на ваш приятел пуши, вие имате 29 процента по-голяма вероятност да пушите. А за приятел на приятел вероятността е 11 процента. С какъвто се събереш, такъв ставаш! И не само, нещата отиват по-далеч – с какъвто се събере човекът, с който се събираш, такъв може да станеш. Смешно, но вероятно.

Вашите приятели наистина са вашето бъдеще

Но не само те. Цялата общност влияе на нашите възприятия. И изводът е, че не просто трябва да бъдете по-осъзнати с кого прекарвате времето си. Трябва да имате предвид цялата си мрежа от контакти и нейното влияние върху живота ви, в това число и социалните мрежи. Вие не сте повлияни само от най-близките си. Вие сте във взаимодействие със всички хора, които ви заобикалят. Затова се огледайте и се уверете, че сте в правилната обстановка.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПРИНЦИПЪТ “С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ, ТАКЪВ СТАВАШ” В НАША ПОЛЗА?

1. Помислете за компанията, която поддържате.

Изложени сте на ценностите и идеалите на хората, с които прекарвате времето си, така че не е изненадващо, че бихте могли да възприемете и техния манталитет. Ако прекарвате всяка вечер с хора, които поръчват пица и гледат телевизия цяла нощ, съм склонен да предположа, че ще се отдадете на същото поведение, вместо да се храните здравословно и да правите по-конструктивни неща с времето си.

За да използвате идеята за влиянието на компанията на други хора във ваша полза, можете да създадете групи, които включват хора, за които смятате, че имат ценни идеи.  Също така е добра идея да имате приятел за отчетност, който може да ви дава редовни отзиви за вашето поведение и прогрес. Това ще ви помогне да запазите навика си да се подобрявате, като ви даде онзи външен източник на отчетност, който ще ви помогне да останете на правия път.

2. Можете да контролирате времето, което прекарвате с хората.

Трябва да разберете дали в обкръжението ви има човек, оказващ негативно влияние върху вас. Ако осъзнаете, че някой, който е близо до вас, ви действа отрицателно, можете да контролирате колко време отделяте на този човек. Не е нужно да прекарвате по-голямата част от времето си със определени хора, просто по навик. Мислете за качеството, а не за количеството, когато сте заедно с определени хора. Ако имате деца, може да искате да ограничите времето, което те прекарват около хора, които не споделят вашата етика или мислене. Не забравяйте да вземете предвид влиянието на околните върху развитието на вашите деца.

3. Не можете да се обградите с негативни хора и да очаквате да имате положителен живот.

Може да имате приятели за цял живот, с които наистина е било забавно да се подкрепяте по едно и също време от живота си, но които изобщо не са успели да растат или да се променят, откакто сте били деца. С напредването на възрастта и промяната на целите, ще се променят и хората в живота ви. Не можете да позволите на вашата социална среда да зависи единствено от това как е било в миналото. Това, че познавате някого от първи клас, не означава, че той все още трябва да ви бъде най-добрият приятел. Спрете да прекарвате време с негативни хора, вместо това прекарвайте време с хора, на които се възхищавате. Когато сте заобиколени от други, които уважавате, със сигурност ще живеете по-положителен живот. 

4. Дръжте сметка за онлайн обкръжението си.

Онлайн общностите са изключително популярни в наши дни. Поради това не е необичайно най-близките ви да бъдат личности, които никога не са срещали лично. Хората прекарват часове онлайн в чата с други, които никога не са срещали, и онлайн общностите могат да окажат голямо влияние върху поведението ви.

Всеки следва определени хора в социалните мрежи. Те не са ви приятели, но силно влияят на вашите критерии и възприятия. Не подценявайте това въздействие. Помислете колко влогъри, които следите, искате да оказват влияние на вашето съзнание. Защото е супер да се забавляваме в интернет, но дали това забавление няма да ни коства много повече. Ние допускаме тези хора в живота си, без да осъзнаваме колко много може тяхното влияние да ни промени. 

5. Избирайте съзнателно с кого прекарвате времето си.

И това определено не значи да прекарваме време само с хора, с които ни е приятно. Всеки иска да има хора, които да го подкрепят и да са му нещо като фенове. Ако искате да бъдете наистина успешни обаче, трябва да имате в живота си хора, които са готови да критикуват поведението ви, когато то не е правилно. Изследователите са установили, че колкото по-успешен става човек, толкова по-вероятно е да търси конструктивна критика, а не положителна обратна връзка. Новаците търсят положителна обратна връзка, за да валидират работата си, докато експертите търсят отрицателна обратна връзка, за да разкрият области на потенциално подобрение. Ако всички те имат една и съща роля да ви окуражават, няма да можете за да получите нови перспективи, мнения или прозрение за вашата работа. Трябва да имате наоколо някой, който ви кара да се замислите за вашите методи или да търсите нови решения. Повече за това как да преодолеем страха от критиката може да научите в тази тема.


Wikipedia – Число на Дънбар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.