Сложна лихва – тайната на богатството

„Животът ми е продукт на сложната лихва“ Уорън Бъфет

Сложна лихва звучи доста сухарско. Изглежда като термин за банкери и счетоводители. Но ако ви кажа, че сложната лихва може да ви направи финансово преуспяващи и прилично богати. Без да сте велик изобретател, без да постигнете върхове в търговията, без да сте иноватори. Просто трябва да се съобразявате със закона на сложната лихва. А той е математически – изключително точен и неизменен. В древния град Вавилон например глинени плочи са били използвани преди повече от 4000 години, за да се учат учениците по математиката на изчисляване на сложна лихва.

Какво е сложна лихва и защо е важна?

„Сложната лихва има ефект на снежна топка. Това е само малка топка сняг в самото начало, но с времето може да се превърне в лавина. „

Навед Абдали

Да предположим, че инвестирате 10 000 лева в акциите на някаква компания. Да предположим също, че инвестицията ви носи 10 % доходност. През първата година акциите нарастват с 10%. Вашата инвестиция сега е на стойност 11 000 лева. През втората година акциите поскъпват още 10%. Следователно вашите 11 000 лева нарастват до 12 100 лева. Вместо вашите акции да ви носят допълнително $ 1000 (10%), както през първата година, те включват в дохода допълнително 100 лева, защото 1000 лева, които сте спечелили през първата година, също нарастват с 10%. Тоест вашата вече натрупана лихва (печалба) започва да работи за вас.

Всъщност 10 000 лева, които имат 10% доходност в продължение на 30 години, ще ви донесат 174 494,02 лева в края на периода. И това е без да добавяте нито стотинка допълнително. Звучи доста добре. Твърди се, че Алберт Айнщайн нарича сложната лихва „най-голямото математическо откритие на всички времена“.

Чудото на сложната лихва има потенциала да превърне парите ви в инструмент за генериране на доход. За да се възползвате от сложната лихва са необходими три неща:

  • Първоначалната инвестиция остава непокътната;
  • Реинвестирате печалбите;
  • Оставате времето да свърши останалото.

Времето също става ваш работник. Самото му изтичане ви носи пари. Звучи малко нереално, но всъщност този принцип е доста познат на богатите хора.

КОЛКОТО ПО-РАНО ПРИЛОЖИТЕ ПРИНЦИПА НА СЛОЖНАТА ЛИХВА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

„Инвестирането не е за възможност веднъж в живота. Това е пътешествие през целия живот на разумни инвестиции, които растат с времето. Трябва да започнете от малко и да оставите магията на сложната лихва да свърши работа. „

Навед Абдали

Нека разгледаме хипотетичната история на Георги и Силвия. Когато Силвия става на 25 години, тя инвестира 15 000 лева с доходност 8 процента. Докато Силвия стане на 50 години, нейната инвестиция ще нарастне до 102 727 лева. Нейният познат Георги решил да си поживее, докато навърши 35. На 35 години той инвестира по-голяма сума от Силвия – 20 000 лева със същата доходност – 8 процента. Когато Георги навърши 50 той ще има точно 63 443 лева. Тези 10 години са коствали на Георги доста и въпреки че той е вложил 5000 лева повече първоначално, не може да навакса изтеклото време.

Можете да видите (ако използвате калкулатор за сложна лихва), че и двете инвестиции започват да растат бавно и след това да се ускоряват, което се отразява в увеличаването на стръмността на кривите. Линията на Силвия става по-стръмна, когато тя наближава 50, не просто защото е натрупала повече инвестиционни приходи, а защото тези натрупани инвестиционни приходи натрупват допълнителни инвестиционни приходи. Ако сравним парите с наши работници, в края на периода Силвия има повече работници, които й носят повече доходи.

Уорън Бъфет купува първата си акция на 11 години, но печели 99 % от богатството си от 50-ия си рожден ден нататък.

По същия начин можете да започнете да изучавате ново умение или да изграждате нов бизнес днес и да видите огромни, променящи живота резултати по пътя, които се натрупват със всяка следваща година.
Проблемът за нас е в това, че вярваме, че резултатите трябва да бъдат мигновени. Ние не оставяме времето да работи за нас. Ние можем да се възползваме от него или само да губим от него. Ако сме изтеглили например потребителски кредит, с който сме си купили телевизор с 10 процента годишна лихва, ние губим от изтичането на времето, но ако имаме инвестиция с 10 процента доходност времето става наш съюзник.
Рядко се случва да видите велосипедист на възраст под 28 години да спечели огромно състезание като Тур дьо Франс, защото им трябват години, за да натрупат силата, издръжливостта и умствената устойчивост, необходими за победата.

В темата Правилото 70/30 обяснихме колко е важно да заделяме част от дохода си за инвестиране, т. нар. пасивен доход. Тази тема показва силата, която тези заделени суми имат, ако бъдат използвани разумно.

Ще завърша с цитат на Чарли Мънгър:

„Елементарната математика със сложна лихва е един от най -важните модели на земята.“ 

Снимка: https://pixabay.com/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *