Какво е личностно развитие?

Личностното развитие е начин на живот. То не е мода, не е хоби. Личностното развитие е сериозна практика и изисква сериозно отношение. Ако някой ви каже, че понякога се занимава с личностно развитие, не е разбрал смисъла на самоусъвършенстването. 

Личностното развитие е процес, който се развива през целия живот. Всички индивиди имат вградена нужда от самоусъвършенстване, което се случва чрез процес, наречен самоактуализация. Този сайт съдържа информация и съвети, които са предназначени да ви помогнат да мислите за вашето личностно развитие и начините, по които можете да работите за постигане на целите и пълния ви потенциал.

Личностното развитие включва:

 • Подобряване на самосъзнанието;
 • Подобряване на самопознанието;
 • Подобряване на уменията и усвояването на нови;
 • Изграждане на самочувствие;
 • Развиване на силни страни или таланти;
 • Подобряване на кариерата/ професионалната сфера;
 • Идентифициране или подобряване на потенциала;
 • Подобряване на начина на живот и качеството на живот и управление на времето;
 • Подобряване на здравето;
 • Подобряване на благосъстоянието  или социалния статус;
 • Подобряване на социалните отношения или емоционалната интелигентност;
 • Развитие и разпознаване на духовната идентичност.

ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И ПРОМЯНА

Много често при първата си сериозна среща с трудности човек се опитва да промени обстоятелствата: има проблеми на работа – сменя работата, има проблеми в образованието – сменя университета или специалността, има проблеми в личния си живот – сменя партньора си, има проблеми с родителите си – спира да общува с тях, има финансови проблеми – сменя държавата, сменя работата, търси бързи начини за забогатяване.

Проблемът сякаш винаги се намира извън нас. Струва ни се че или трябва да го преборим или да се отървем от него. Как да променяме реалността?

Колко често виждаме именно това – отчаяни хора, които са готови на всичко, за да променят средата около тях. Колкото и да опитват, обаче, все нещо не се получава. Където и да отидат проблемите ги преследват, каквото и да променят наоколо все нещо ново изниква. Дали пък това не е просто лош късмет?

Сменяш партньора си и в началото всичко е перфектно, докато не започнат нови проблеми. Сменяш работата си, но и на тази не си щастлив. Спираш да общуваш с близките си, но това не решава проблемите ти с тях.

Защо се получава така?

Всъщност всичките проблеми, с които се сблъскваме, могат да бъдат разрешени истински единствено и само вътре в нас. Само ние можем да ги разрешим, само ние имаме силата да се справим със заобикалящата ни среда. Това може да се случи с методите на личностното развитие.

ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И ПОТЕНЦИАЛА

Всеки от нас има невероятен потенциал. Развиването му изисква самодисциплина и мотивация.

Проектирай Себе Си е страница за саморазвитие, която насърчава, популяризира и създава методи за подобряване на всеки аспект от нашия живот. Желанието за повече не е порок, ако желаеш повече от себе си. Този проект е за всеки, който знае, че може повече и че развитието на собствените му възможности ще го направи удовлетворен и пълноценен. Няма значение колко си постигнал в живота. Важното е докъде са възможностите ти. А те са безкрайни, ако не спираш да работиш върху себе си.

Тук ще намериш идеи, методи, истории, факти, анализи, свързани с всички аспекти на твоя живот – здраве, спорт, общуване, връзки, професия, финанси, бизнес, духовно развитие, начин на живот, умения и култура.

Проектирай Себе Си е твоят пътеводител към по-добрият живот. Ние вярваме в твоите възможности и можем да ти помогнем да ги разгърнеш.

В сайта в раздел саморазвитие ще намериш различни категории – Бизнес, Духовен аспект, Умения, Финанси, Социален живот, Лайфстайл, Здраве и спорт. Това са различни аспекти от нашия живот. В всяка категория има полезни статии, които ще ти помогнат да научиш и да се замислиш за различни сфери на личностното развитие и самоусъвършенстването.

Кое е нещото, което най-много искате да промените в живота си?

Дали е физическата форма и здравето – може би боледувате често, имате излишни килограми, нямате мотивация да спортувате или просто се чувствате ужасно? Може би искате да изглеждате добре, да бъдете красиви. Искате плочки на корема, огромен бицепс, стегнато дупе? Каква е мечтаната ви физическа форма?

Или пък проблемите ви идват от отношенията ви с хората? Искате да имате човек до себе си, който да ви разбира, да бъде до вас, да ви обича, но все попадате на неподходящия партньор. Търсите постоянно перфектната половинка, но винаги нещо се обърква. Може би искате да имате истински приятели, но ви липсват наистина лоялни хора до вас? Може би искате да имате добри отношения с роднините ви, но няма хармония, а само проблеми и неразбирателства.

Може би ненавиждате работата си. Искате да си намерите нещо, което поне не ви отвращава и да е с адекватно заплащане. Ходите постоянно по интервюта, пускате CV-та, но уви, няма разрешение на този проблем. Не знаете какво искате да правите.

А може би парите са основният ви проблем. Постоянно не стигат! Заплатата свършва за няколко дни и след това просто се опитвате да изкарате месеца със заеми. Като малки сте мечтали да бъдете милионери, но сега просто искате да имате достатъчно пари, за да си платите сметките навреме.

Където и да усещате най-големите си проблеми в живота, промяната трябва да бъде балансирана. Този сайт е това. Вашият наръчник за личностно развитие – за изграждане на балансиран и успешен живот стъпка по стъпка.

„Всичко засяга всичко останало и трябва да разберете цялата мрежа от връзки.“

М. Мичъл Валдроп

Може да си мислите, че имате само един проблем – например, че нямате достатъчно пари – всичко би било перфектно, само ако… „бях богат“ Но това е най-голямата заблуда, в която може да попаднете. 

Проблемите в един аспект на живота ви влияят на всички останали. Проблемите в една сфера може да идват от съвсем друга. Може да не се справяте добре на работа заради физическото ви състояние. Може да ви липсва благосъстояние заради вашите отношения с хората. Липсата на пари може да е в резултат на лоша финансова дисциплина, но може и да се корени например в отношението към работата ви. Когато забележите тези връзки ще осъзнаете, че гледната ви точка започва да се променя. Понякога нашите проблеми не се коренят, в аспекта, от които произлизат. Те са залегнали някъде другаде и ние нищо не подозираме. Връзките между нещата в цялата природа са всепроникващи. Не можем да обхванем всички зависимости в една книга, но можем да се научим да ги търсим и да ги забелязваме, за да можем да им влияем.

Някои основополагащи статии в сайта, които ти предлагам да прочетеш:

Посредствеността е отрова

Какво е щастието? Как да бъдем щастливи всеки ден?

Как да се справим с постоянната умора?

Тези публикации ще ти дадат една обща насока за какво е сайта и как може да ти бъде полезен.