Как да четем качествено?

Как да четем? Това би трябвало да сме го научили още в първи клас в часовете по четене. Но не се залъгвайте, тази тема не е за първокласници. Напротив тя е за всеки човек, който иска да се научи да чете не просто технически, но и интелектуално.

Качественото четене сякаш няма значение за хората. На преден план е бързото четене. Много хора се вълнуват от това как да прочетат повече книги за единица време. Кому е нужно качествено четене? И пак стигаме да въпроса – наистина ли знаем как да четем?

Книгите са едно от най-невероятните творения на човешкия свят, но днес са доста позабравени. Технологиите ни заляха с информация, пълна с сурови факти, и четенето на книги сякаш се обезсмисли. Това разбира се е илюзията на времето, в което живеем – ерата на мигновеното удовлетворение и бързата закуска. Четенето на книга не се вписва в ежедневието на модерния човек – той няма време за такива дейности. Освен това за какво му е да чете книга, щом всичката информация, която му трябва, я има в интернет. Бърз живот без бавни книги. Бързо четене, бързо готвене, сън за 3 часа. Такива са интересите на модерния човек. Но ако вие сте от хората, които знаят или усещат, че четенето не е просто преминаване на писмени знаци между ушите ви, може би се чудите как да четете по-качествено и ефективно.

В тази статия ще се опитаме да отговорим на следните въпроси:

Какви видове четене има?

Как да четем качествено и ефективно?

Защо книгата е по-добра от чистата информация?

УЧИЛИЩЕ И КНИГИ

В училище ни помагат да намразим четенето – дават ни се едни дълги списъци за четене и после ни изпитват на сюжета и поуката. Но тези книги изискват друг тип четене и децата не могат да извлекат истински полезното от тях. Там никой не ни учи как да четем интелектуално, а не технически. Техническото изговаряне на определен текст в крайна сметка ще бъде постигнато от мозъка без особено усилие след определен период.

Повечето класики в списък за четене в училище със сигурност са добри книги, които си заслужава да се прочетат в даден момент.  Но те са далеч от вкуса на децата, които трябва да ги прочетат. Много от тях са доста трудни за разбиране дори за възрастни. Така че твърде много от нас вярват, че не сме добри в четенето, не е забавно и предпочитаме да направим нещо друго. 

ЧЕТЕНЕТО НЕ Е СКУЧНО

За да изберем книга трябва да осъзнаем, че имаме влечение към определен предмет. Всеки човек се интересува от нещо – област, тема, сюжет, герой. За всеки има избор на книга, която ще му е най-полезна в този момент. Естествено вие може да четете за развлечение, може да четете за набавяне на информация или за да развиете знание в определена област. Някои книги няма да ви дадат нищо и само ще ви загубят времето ви. Затова е важно да изберете книга, която да е най-подходяща за вас в този момент – да е полезна и интересна едновременно. Трябва да знаете, че ако не сте готови да минете през тежките и трудни за четене моменти на книгата, по-добре не я започвайте. Защото само лесносмилаемите книги няма да ви помогнат да израснете. В крайна сметка четенето на книги само за информация е като гледането на новини или разговор с минувач за времето – няма много полза от това. 

Ако четенето има за цел нещо повече от губене на време, то трябва да е активно. Не можете да позволите на очите ви да се плъзгат по редовете на книга и да излезете с разбиране за прочетеното. Едно обикновено леко романче, не изисква най-активния вид четене. Но една страхотна книга, богата на идеи, книга, която развива и се опитва да отговори на  основни въпроси, изисква най-активното четене, на което сте способни. 

Как да четем – видове четене

Целта на четенето определя как да четем. Четенето на последния роман на Агата Кристи не е същото като четенето на Аристотел. Докато много хора умеят да четат за информация и забавление, малцина подобряват способността си да четат за знание. Всъщност целта на избора на книга не е само да загубим още 2 часа от времето си. Ако можем да вложим интелекта си в тези 2 часа, можем да постигнем много повече от това просто механично да преминем през някакви буквени знаци. 

Ето какви са основните нива на четене:

Техническо четене

Това е нивото на четене, преподавано в началните училища. Ако четете този уебсайт, вече знаете как да направите това. Това е чисто технически процес и изисква разпознаване на писмените знаци и тяхното разбиране. Но ако искате да вникнете в идеята на статията техническото четене няма да ви е от полза.

Инспекционно четене

Това представлява анализ на структурата на книгата и основните теми и въпроси, на които отговаря – такова четене най-често следва да извършим преди да започнем книгата – например когато я избираме в книжарницата и искаме да разберем за какво всъщност е тя и какво може да ни даде. Няма да разберете особено много от заглавието “Нова земя”. Това може да е роман, може да е поезия, може да е всичко.  Ще трябва да прочетете предговора, да изучите съдържанието. Това трябва да ви даде достатъчно познания, за да разберете главите в книгата, които са от основно значение за аргументите на автора. Този тип четене ви помага да изберете книгата, като разсъждавате след преглед на важните й моменти, дали тя ще ви бъде полезна или не.

Аналитично четене

Ако инспекционното четене е най-доброто, което можете да направите бързо, аналитичното четене отнема доста повече време. Всъщност тук активната роля на читателя е огромна. Повечето хора си представят четенето на книга като едностранен процес – сядате и поемате информация. Но това въобще не е така. Ако сте избрали книга, която просто да ви залива със сурови факти, и да не ви кара да се замислите, вие не осъществявате аналитично четене. Аналитичното четене представлява общуване с автора. 

Прилича повече на преподаване, в което ученикът дига ръка и проверява дали е разбрал какво има предвид учителят. Той се връща в по-старите си записки и ги ревизира, прави умозаключения. Разбирането на книгата е сложен процес, който често изисква няколко препрочитания, връщане към вече прочетени глави и преглед на основни понятия и идеи, обяснени от автора. Можете да извлечете максимума от книгата, ако подчертавате важните идеи, правите си записки, разсъждавате върху истинността и полезността на изложеното, като го сравнявате със собствения си опит и преживявания. Ако дадете на книгата възможност да ви повлияе и да ви научи, ако е наистина стойностна книга, тя ще го направи. Идеята на аналитичното четене е да извлечем основните понятия и аргументи, които авторът използва.

Можем да направим отделна тема за аналитичното четене, но ако искате да научите повече за него може да прочетете книгата „Как да четем книга“ на Мортимър Адлер („How to read a book“, Mortimer Adler). За жалост няма български превод. Ако искате да подкрепите сайта може да си я поръчате от този линк:

Сравнително четене

Това представлява най-трудното четене от всички. То включва четене на много книги на една и съща тема и сравняване и противопоставяне на понятия, идеи и аргументи на различните автори.

На този етап читателят следва да спори с автора на книгата, за да разбере недостатъците на прочетеното и къде авторът може да греши. Може и да се съгласи естествено. 

ИНТЕРНЕТ ИЛИ КНИГА – КАКВО ДА ЧЕТЕМ

как да четем

Често чувам следното изявление: “Защо ми е да чета книга, като мога да проверя всичко в интернет!” Книгите са дълги, скучни. В търсачката мога да получа същия резултат за милисекунди. Такъв тип изказвания приравняват две много различни понятия – знание и информация.

Терминът „информация“ се описва като структурирани, организирани и обработени данни, представени в контекста, което ги прави подходящи и полезни за човека, който ги иска. Данните са сурови факти и цифри, отнасящи се до хора, места или други неща.

Знанието означава познаване и осъзнаване на човек, място, събития, идеи, проблеми, начини за извършване на нещата или нещо друго, което се събира чрез учене, възприемане или откриване. Това е състоянието на познаване на нещо чрез разбиране на понятия, изучаване и опит.

Накратко, знанието означава увереното теоретично или практическо разбиране на даден обект заедно с възможността да се използва за конкретна цел. Комбинацията от информация, опит и интуиция води до знания, които имат потенциала да направят изводи и да развият прозрения въз основа на нашия опит и по този начин могат да помогнат при вземането на решения и предприемането на действия.

Може да знаете всичко за усторойството на двигателя, но това не значи, че ще успеете да го ремонтирате. Суровите факти са много важни, но те са само тухличките на база на които градим своето знание. Така например може да четете произведение на Платон. То няма да ви даде много сурови факти. Това, което ще получите е аргументи, начина на мислене на автора, нови понятия. С тяхна помощ вие може да постигнете знание за нов тип разсъждение, който да ви помогне в определена сфера на живота ви.

КАК ДА ЧЕТЕМ, НО НЕ ЗА ИНФОРМАЦИЯ

Най-разпространеното четене в момента в ерата на интернет и търсачките е четенето за информация. Помислете за вестник или списание, научавате ли наистина нещо ново? Считате ли писателя за свой превъзхождащ, що се отнася до знания по темата? Това означава, че четете за информация. “Колко е висок Майкъл Джордан?” „Коя година е приключила балканската война?“ Все четене за информация – това не е същинско четене. Ако искате да си купувате такива книги – имайте предвид, че те ще ви дадат сурови факти – като енциклопедия. Това четене няма да ви научи на нищо – няма да повиши интелекта ви или способността ви за четене. Няма да придобиете нещо ново от автора. Така четат повечето хора. Но повечето хора всъщност не научават нищо ново. Това няма да ви даде предимство, да ви направи по-добри в работата си или да ви позволи да избегнете проблеми.

Въпросът как да четем е основополагащ за нашия успех в живота. Затова запретнете ръкави и дайте цялата си сила и енергия в следващата книга.

Свързани теми:

Невежеството струва скъпо.

Критичното мислене в ежедневния живот.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.