Хормоните на щастието. Допамин

Щастието най-често се свързва с някакви външни фактори – слава, пари, сигурност, любов. Но има един аспект на щастието, който често се пренебрегва. Ами ако то е кодирано в нашата храна и навици и има реален шанс да станем щастливи само заради определени вещества, които приемаме или определени действия, които предприемаме. Може би щастието е въпрос на добри навици.

Щастието освен духовна има и физиологична основа. Взаимодействието между тялото и ума е известно на хората от хиляди години. Когато ние влияем на едното, промени настъпват и в другото. В предишната ни статия за щастието изследвахме неговото духовно начало. Сега ще разгледаме неговото зараждане в нашето тяло. Хормоните са вещества, които се образуват само на едно, точно определено място в организма и които, преминали в кръвта, подбуждат по кръвен път дейността на други органи и системи.

Има 4 хормона, които предизвикват щастие /усещане за щастие/ в нашето тяло – допамин, серотонин, окситоцин, ендорфин. Нека ги разгледаме и да разкрием как да увеличим тяхното производство в организма ни.

1. ДОПАМИН

Допаминът ни помага да изпитваме удоволствие като част от системата за възнаграждение на мозъка. Целта на тази система е да бъде стимулиран организма да предприема определено възнаграждаващо поведение. Една аминокиселина, наречена тирозин, играе основна роля в производството на допамин. Ако успеете да си набавите тази аминокиселина от храната можете потенциално да повиши нивата на допамин в мозъка ви.

Храните с високо съдържание на тирозин са:

  • пилешко и други видове домашни птици;
  • млечни храни като мляко, сирене и кисело мляко;
  • авокадо;
  • банани;
  • тиквени и сусамови семки;
  • соя;

Храненето с много протеини благоприятства за повишаването на допамина в тялото ни. Протеините са изградени от аминокиселини. Около 20 аминокиселини са необходими за производството на всички протеини в тялото ви. Вашето тяло произвежда някои от тези аминокиселини, а другите може да получите само от храната. Ензимите в тялото ви могат да превърнат тирозина в допамин, така че наличието на адекватни нива на тирозин е важно за производството на допамин.

Тирозинът може да бъде направен и от друга аминокиселина, наречена фенилаланин.

И тирозинът, и фенилаланинът се намират естествено в храни, богати на протеини , като пуешко, говеждо месо, яйца, млечни продукти, соя и бобови растения. Проучванията показват, че увеличаването на количеството тирозин и фенилаланин в диетата може да повиши нивата на допамин в мозъка. Когато фенилаланинът и тирозинът се елиминират от диетата, нивата на допамин могат да се изчерпят.

Спете достатъчно

Когато допаминът се освобождава в мозъка, той създава усещане за бдителност и будност. Проучванията при животни показват, че допаминът се отделя в големи количества сутрин, като нивата му падат, когато е време за сън. Липсата на сън нарушава тези естествени ритми. Когато хората са принудени да стоят будни през нощта, например при нощните смени, наличието на допаминови рецептори в мозъка се намалява драстично до следващата сутрин. Наличието на по-малко допамин води до намалена концентрация и лоша координация.

Получаването на редовен, висококачествен сън може да ви помогне да поддържате балансирани нива на допамин и да ви помогне да се чувствате по-будни и по-добре функциониращи през деня. Повече как да спим по-качествено научете в тази статия.

Слушайте музика за повече допамин

Слушането на музика може да бъде забавен начин за стимулиране на освобождаването на допамин в мозъка ви. Няколко изследвания с образна диагностика на мозъка са установили, че слушането на музика повишава активността в зоните за възнаграждение и удоволствие на мозъка, които са богати на допаминови рецептори. Музиката може да повиши нивата на допамин, като дори е доказано, че слушането на музика помага на хората с болестта на Паркинсон да подобрят контрола си върху фината моторика.

Медитирайте

Медитацията е практиката да изчистите ума си, да се фокусирате вътре във вас и да оставите мислите ви да минават без да бъдете в техен плен.  Мозъкът отделя повече допамин, когато медитираме. Промяната в съзнанието, която настъпва по време на медитация, може да предизвика освобождаването на допамин и да допринесе за приятно усещане.

Проучване, включващо опитни учители по медитация, установява 65% увеличение на производството на допамин след медитация в продължение на 1 час, в сравнение с обикновената почивка.

Получавайте достатъчно слънчева светлина

– Знаете ли, че тялото произвежда хормона на щастието на слънце? Хормонът на щастието? Би било хубаво… Ако не щастие, то поне неговият хормон.

Екатерина Вилмонт

Сезонното афективно разстройство е състояние, при което хората се чувстват депресирани през зимата, когато не са изложени на достатъчно слънчева светлина. Периодите на малко слънчева светлина могат да доведат до намалени нива на допамин, а излагането на слънчева светлина може да го увеличи.

СЕРОТОНИН

В следващата статия ще разгледаме втория хормон на щастието – серотонин.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.