Готвенето у дома – предимства

Готвенето е философия; не е рецепта.

Марко Пиер Уайт

Повечето хора смятат, че готвенето у дома е губене на време. Вместо да готвят те предпочитат да си поръчат храна или да вземат нещо полуготово от супермаркета. Защо да губиш един час от живота си в готвене, ако някой друг може да го направи за теб? В тази тема ще отговорим на този въпрос. Защото готвенето не е като миенето на чинии. То не е досадно задължение. Готвенето е удоволствие. И освен това е полезно за нас и нашите близки. Нека разгледаме някои от ползите от готвенето.

По-здравословно е

Готвенето у дома е много по-здравословно. Храната, която създавате в кухнята си, е много вероятно да бъде много по-здравословна от преработените храни, които намирате в супермаркетите. Тя е с по-ниско съдържание на калории и по-питателно от ястията, сервирани в ресторанти и заведения за бързо хранене. Вие решавате какви продукти да сложите, имате пълен контрол върху рецептите, които избирате да следвате, и размерите на порциите, които сервирате. Това ще намали риска от затлъстяване и медицинските състояния, които идват с него. 

Стимулира вашите емоции и повишава увереността

Когато готвите, вие се учите да усещате храната. Миризмата на пресни домати например стимулира сетивата ви, което допринася за получаването на повече ендорфини, тези хормони, които ви карат да се чувствате щастливи. Готвенето е един вид медитация. То изисква спокойствие и концентрация, да сте тук и сега. 

Готвенето също ще ви осигури и страхотно самочувствие. Усъвършенстването на няколко различни рецепти от цял ​​свят доказва, че имате способности и умения. Готвенето е предизвикателство, но когато създадете шедьовър, увереността ви ще се подобри.

Сплотява семейството

Няма по-класическа сцена в българската литература:

Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.

Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.

А тя беше многобройна.

До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца — големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда. Те напълно оправдаваха турската дума: сомун душманларъ.

Под игото, Иван Вазов

Каква по-хубава обстановка за време със семейството! На трапезата хората споделят не само храната, а мислите и чувствата си. Семейната вечеря е страхотна традиция, която обединява, създава комфорт и уют, дава възможност на всички близки да се видят. Всеки може да се включи в приготвянето на храната и да бъде оценен. Когато храната е готова и масата е подредена, всички се събират, за да обсъдят живота си. Храната насърчава разговорите и позитивността.

Научавате нови неща

Готвейки вие ще научите повече за различните култури и вкусове от различни страни. Изучаването на храната може да бъде истинско приключение. Може да откриете храни и ястия, с които никога повече да не се разделите и да се чудите как е възможно да не сте ги опитвали преди. Може би ще научите, че мангото е най-консумирания плод в света, или пък елдата ще ви хареса повече от ориза.

Готвенето у дома помага на бюджета

Храненето навън въобще не е евтино, особено като добавите цената на напитките и транспорта, за да стигнете до ресторанта. Ще се получи много по-икономично, ако купите всички продукти и създадете свои собствени ястия у дома.

Готвенето у дома ще ви направи по-организирани и дисциплинирани

Освен ако не правите яйца на очи, готвенето е процес, който изисква да бъдете подредени и концентрирани. Готвенето у дома ще ви помогне да овладеете способностите си за управление на времето. Това означава, че постоянно използвате мозъка и волята си, за да се справяте успешно с процеса на готвене.

И сега ако тези причини не са ви убедили да започнете да готвите посете този кулинарен блог с вкусни домашни рецепти за цялото семейство. Със сигурност ще се вдъхновите!

https://m.facebook.com/Daris-Kitchen-101133258555784/?_rdr

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.