Атомни навици – Джеймс Клиър – ревю

Когато прочетох за първи път книгата на Джеймс Клиър „Атомни навици“, не очаквах тя да окаже толкова голямо влияние върху целия ми живот. Тази книга от една страна е наръчник за придобиване на нови навици и премахване на вредни навици. От друга страна тя дава и философията зад всички практични методи, като отделно мотивира читателя да намери своя собствен начин за промяна. 

Тази книга има доста общо с друга важна и полезна книга в областта на навиците “Силата на навиците” на Чарлс Дюиг. В същото време тя надгражда и мога да заявя, че е по-цялостна и с повече практически примери.

В основата на книгата стои модела на човешко поведение при изграждане на навик: 

  • знак-копнеж-реакция и награда;

В тази статия ще направя ревю на книгата и ще ви покажа с какво „Атомни навици“ може да ви бъде полезна в живота и личностното развитие.

ДРЕБНИТЕ ПРОМЕНИ с натрупване водят до ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ

В основата на книгата е тезата, че навиците са сложната лихва на личностното развитие. Това определение е уникално описателно за силата на навиците в промяната на нашия живот. Както парите се натрупват посредством сложната лихва (повече за сложната лихва можете на прочетете в тази статия), така и нашите навици въздействат върху нас по невидими начини, като в течение на времето стойността на добрите навици и цената на вредните става очевидна.

Ако днес спестиш малко пари, това няма да те направи милионер. Но в продължение на 20 години, този твой малък навик може да те доведе до финансова независимост.

Според Джеймс Клиър успехът е продукт на всекидневни навици, а не на еднократна житейска промяна.

Действително това е така. Ние често се съсредоточаваме върху крайния резултат, но не гледаме процеса и пътя на успелия човек, а всъщност това е в основата на постигнатото.

БИЛОТО НА ЛАТЕНТНИЯ ПОТЕНЦИАЛ

Когато започнем някакво ново начинание отчаянието често ни застига бързо и се демотивираме. 

  • Вече цял месец тренирам всеки ден, а тялото ми все още не е стегнато.

В началото няма да видим резултати и това е нормално. Всяко натрупване е незабележимо и ние мислим, че нищо не се случва. Но не следва да се заблуждаваме. Всеки следващ ден ние ставаме все по-различни, практикувайки въпросния навик. Ако пишете всеки ден в рамките на един месец, няма да станете писател. Но ако го правите всеки ден по 1 час за 10 години. Това са 3650 часа писане. След 1 година изказът ви ще се подобри, мисълта ви ще тече по-гладко, ще станете по-креативни и изразителни. Но какво очаквате да се промени след 10 дни ?

В „Атомни навици“ Джеймс Клиър нарича отчаянието от липса на резултати в началото “билото на латентния потенциал”. Когато най-накрая го преминете, всички наоколо ще си помислят, че имате моментален успех. Като един айсберг – по-голямата част от обема му е под вода и остава скрит.

ТЪРПЕНИЕТО Е В ОСНОВАТА НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАВИЦИ

Авторът набляга на търпението, като основна съставка за трайна промяна. Всички големи неща започват като дреболии. Хората много често се фокусират върху целта, но пренебрегват процеса и по този начин остават разочаровани.

Ако всеки ден в нашето съзнание ние все още не сме постигнали целта, е нормално в нас да се настани разочарование. Но ако се фокусираме върху малките промени, които предприемаме всеки ден, целта вече не е дестинацията, а самия път.

АЗ СЪМ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯ

Вашите повтарящи се действия определят вашата личност в дългосрочен план. Поведението на човек е до голяма степен отражение на неговата личност. Навиците ни променят истински, затова промяната на навиците води и до промяна на самите нас. 

Според Джеймс Клиър, за да интегрираме един навик в нашето ежедневие, той трябва да бъде в унисон с нашата личност:

“През по-голямата част от живота си изобщо не съм се смятал за писател…Когато започнах писателската си кариера, през първите пет години публикувах по една нова статия всеки понеделник и четвъртък. Доказателствата нараставаха, а заедно с тях и моята идентичност като писател. Станах такъв с помощта на навиците.”

Идентичността на автора на „Атомни навици“ се е променяла с повторенията. И при всеки от нас е така. Ние не се променяме като хора веднага.

ДА УЛЕСНИМ ПРОЦЕСА

В книгата са дадени много практически насоки как да улесним процеса както по придобиване на нови желани навици, така и по отърваване от лоши вредни навици. По много разбираем и лесно смилаем начин авторът дава примери и насоки как да променим ежедневните си привички.

СРЕДАТА ПОМАГА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА АТОМНИ НАВИЦИ

В моята статия “С какъвто се събереш, такъв ставаш” застъпвам тезата, че твоето обкъжение до голяма степен предопределя твоето развитие. В книгата „Атомни навици“ средата е посочена като основна предпоставка за промяна на навиците. Средата включва както хората, с които общуваме, така и местата, които посещаваме, начина, по който подреждаме дома и работното място:

“Искате да мислите по-творчески? Преместете се в по-голяма стая – на терасата на покрива или в сграда с по-просторна архитектура.”

В заключение за книгата „Атомни навици“

Книгата „Атомни навици“ на Джеймс Клиър е едно класическо четиво на тема личностно развитие. В ревюто се опитах да застъпя някои от базовите концепции на книгата, но има още много, което ще ви бъде полезно в нея. Аз лично прилагам методите, посочени в нея и резултатите са повече от добри. Ако и вие искате да промените себе си трайно – приятно четене!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.