Ефектът на постоянството

ЛЕСНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ

Пропагандата е навсякъде – в медиите, в обществото, по всякакви реклами. Обещават ти щастие и ти си съгласен – все пак е бързо и лесно. Трудно е да откажеш щастие на промоция, късмет с намаление и успех с жълт етикет.

Лотарията ни обещава същото „Стани милионер за една вечер! Вече хиляди спечелиха! Парите промениха живота им.“

Виждате ли сте реклама, която да обещава успех само с постоянство и здрав труд. Някой иска ли „бавен успех, който зависи от собствените ти усилия и ум“. Няма такава реклама. Няма и да има – защото не продава!

Бързи лесни пари!

– Как да забогатеем само за година?

– Как да направим плочки на корема само за 3 месеца?

– Как да станем духовно просветелени с един бърз трик?

– Как да открием партньора в живота си в 3 лесни стъпки?

– Как да напишем книга за 2 седмици?

Всичко е толкова лесно и просто. Трябва малко късмет. Или връзки. Или пари.

Не е нужно да се качваш по стълбите на успеха, ако можеш да хванеш асансьора. Глупаците да се мъчат, тарикатите минават по прекия път.

Такива изявления се правят навсякъде – колко е лесно да постигнеш, каквото пожелаеш. Звучи мотивиращо, звучи красиво, звучи вдъхновяващо. Готов си да скочиш от кеф, само докато го четеш.

Можеш вече да си нов човек, как не си се сетил досега? Виж ги успелите хора, харчат си парите, наслаждават се на живота, имали са късмет! Щом те го заслужават и аз съм си заслужил.

Лесно, бързо и без усилия!

ПОСТОЯНСТВОТО КЪМ УСПЕХА

Постоянството е много важна черта на характера, за да бъдем успешни. Това означава да не се предаваме при усилена работа, независимо от пречките и неуспехите. Постоянството не е дебелоглавие. Това е качество характеризира човек като упорит, целенасочен и твърд.

В живота не винаги нещата да вървят добре през цялото време. Понякога претърпяваме провал, често се чувстваме изгубени. Всяко сериозно начинание има моменти, които обезкуражават. Ако имате едногодишна цел и след 6 месеца не виждате резултат, сте готови да се откажете и да развеете бялото знаме.

            „Ако искаш да видиш резултатите днес, стани обущар.“

Ако искаш да напишеш книга, това отнема време. Ако се заемеш с усвояване на важно умение, този процес е труден и бавен.

Обикновено резултатите в такива начинания се „раждат“ най-бавно и трудно, но носят след себе си неподозирани дарове. Всичко ценно изисква нашата отдаденост и енергия. Ако беше лесно, нямаше да е ценно.

Може би най-популярната история за постоянство, която идва на ум, е епичната история на Йов.  Той загубил цялото си семейство, богатство и здраве. Въпреки това той показал вяра и постоянство. Историята на Йов е пример за върховното изпитание на вярата и пример за постоянство в Библията.

Постоянството  е  непримиримото отношение в човека. Упоритостта не просто ни помага да постигнем успех, но и увеличава нашата самоувереност. Успехът никога не е бил лесен за постигане в живота.

Упорството е способността да продължите напред след поражението. Не се отказвайте след всяко спъване или провал по пътя, тъй като те са там, само за да ви направят по-силни. Опитайте се да видите  уроците, които съпътстват пречките.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *