Невежеството струва скъпо

Има само едно добро знанието и едно зло – невежеството.“

Сократ

„Всеки, изучаващ историята на народните бедствия, може да се убеди, че по-голямата част от нещастията на земята ги донася невежеството.“

Клод Адриан Хелвеций

           Някои хора казват, че невежеството е блаженство, но доколко е вярно това твърдение? Често твърдим, че незнанието води до щастие и спокоен живот. Защото няма как да се притесниш от нещо, за което не знаеш. Казваме, че децата са щастливи, защото нямат представа за света около тях. Те са толкова жизнерадостни и наивни. Нямат представа колко сложен и опасен може да бъде нашия свят!

Разбира се, да си невеж и незнаещ може да ти спести притеснения в краткосрочен план, но дали няма да ти коства светлото бъдеще?

„Невежеството е нощ в ума, нощ безлунна и беззвездна.“

 Цицерон

КАКВО Е НЕВЕЖЕСТВОТО?

Невежеството е НЕЗНАНИЕ. Но не е обикновено незнание. Невежеството е съзнателна липса на знания, които можем да придобием, трябва да придобием, но избираме да не усвоим. Невежеството е един особен вид мързел. Невежият рядко си признава грешките. Той често обвинява някой друг за своето положение.

Ще си кажете, че не е нужна особена воля, за да отворите търсачката и да прочетете каквото ви трябва. Всичко е достъпно в интернет, знанията са на един клик разстояние.

Но в интернет ще намерите информация, а не знания. Ще кажете каква е разликата?

 

Информацията, ако е използвана правилно води до знание – знанието е осмислена и разбрана информация. А знанието, използвано правилно води до мъдрост. Мъдростта е да се научиш как да използваш знанието в своя полза – да развиваш умения на базата на тази информация.

Защото информацията е нищо без човек, който да я осмисли. Трябва някой да я подбере, отсее, прецени, разбере, приложи. Този човек е мъдрият човек. Невежият най-много ще си направи труда да достигне до информацията. Това не го прави знаещ. Невежият само прочита информацията, но не влага своето мислене в процеса. Той е незнаещ и по тази причина не само не може да извлече полза от случващото се около него, но и ще понесе вреди. И най-вероятно няма да разбере защо ги е понесъл.

Наблюдаваме притеснителна липса на критично мислене във всички групи от населението – като се започне от учениците и се стигне до пенсионерите. Повече за критичното мислене научете тук.

 

НЕЗНАНИЕТО НЕ ИЗВИНЯВА /НЕ САМО В ПРАВОТО/

Ignorantia iuris neminem excusat.

Незнанието на закона не оправдава никого.

            Този принцип не важи само в правото. Той е общоважим и приложим в нашия живот. Ако допуснем грешка и кажем „не знаех, съжалявам“ и сме били способни „да знаем“, ние реално няма никакво оправдание. Животът няма да ви извини. За Вселената е безразлично какво си знаел и какво не. Природните закони ще продължат да съществуват. Но ти ще поемеш последиците за своето невежество.

Знанието ни помага да избегнем грешките, да намалим загубите, да ограничим вредните последици. Освен това то ни помага да постигаме успех и да извличаме ползи. Знанието е сила.

 

ИЛЮЗИЯТА НА ЗНАНИЕ

„Лъжливото знание е по-опасно от невежеството.“

Бърнард Шоу

            Информация без разбиране не е знание. Истинското знание не е колко информация ще намерите в интернет. Електронната мрежа, в която има „всичко“ създава за нас усещане за свръхинформираност. Но информацията, която може да бъде открита в интернет е предимно обща и повърхността. Тази информация без разум, който да я обработи, отсее, прецени, интерпретира, е безполезна.

 

„Пълното невежество не е най-голямата злина; по-лошо е натрупването на недобре усвоени знания.“

Платон

Човек, който погрешно вярва, че е информиран, не търси изясняване на своите вярвания, а по-скоро разчита на своята неправилна позиция. Тази позиция обикновено е приета безкритично от нещо прочетено. Известен е ефектът на Дънинг-Крюгер в психологията, според който некомпетентността сама по себе си пречи на човек да я осъзнае. Т.е. невежият няма как да разбере, че е глупав. Доказано е, че повечето хора оценяват самите себе си по-високо, отколкото биха ги оценили останалите.  На повечето хора им липсва умението да оценят реалистично способностите си. В крайна сметка, доказано е, че най-малко компетентните хора най-малко осъзнават, че не са прави, най-малко способни са да научат каквото и да било, за да компенсират невежеството си, но за сметка на това са готови на всичко, за да го прикрият.

ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТТА Е ВИСША ЦЕННОСТ

           Очаквайте…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.