Как да се справим с постоянната умора?

Защо усещаме постоянна умора и изтощение?

Вече е  понеделник. Време е будилникът отново да звънне и да отивате на работа. Случва ли ви се да станете и въпреки, че сте спали, вместо енергичност и жизненост да чувствате постоянна умора? Още докато пиете сутрешното кафе усещате безпокойство:

„Какво трябваше да свърша днес, шефът се връща от отпуск утре, докъде стигна този проект?!“

Пътувате към работното си място обзети от всевъзможни мисли и идеи. Чувствате сънливост, отпадналост и апатия. Нямате желание за нищо. Искате този ден да не беше почвал и се молите да свърши по-бързо и безболезнено. Малкото енергия, която усещате в тялото си, е достатъчна само да поддържа в съзнанието ви негативни мисли и емоции.

Докато стигнете до работното си място вече сте загубили половината от вашата енергия.

Започвате работа, опитвате се да бъдем концентрирани, на обяд вече мечтаете да стане 5 часа и да се отправите към вкъщи. Капнали сте, нямате енергия, главата ви боли, поглъща ви постоянна умора.

Липсата на енергия е ваш постоянен спътник. Прибирате се изтощени, сядате пред телевизора и преяждате стабилно, докато вече не можем да мърдаме. Сърфирате в интернет, a очите ви се затвaрят. И отново алармата…Започнал е следващия ден.

Не ви ли писва от този омагьосан кръг? Не искате ли да се измъкнете от него?

 

Свикнали сме да се чувстваме уморени сякаш това е нещо нормално. Сякаш друго състояние след дългия работен ден е невъзможно. Енергията ни свършва прекалено бързо, но това, което не осъзнаваме, че тя изтича между пръстите ни и ние нямаме контрол. Наистина ли това е начинът по който трябва да се чувстваме ден след ден?

Но къде е отива тази енергия? Не е възможно естественото състояние на организма да е хронична умора! Още докато станем сме някак изтощени, някак изхабени. Нали сме се наспали, нали сме отпочинали? За нещастие не осъзнаваме, че само сънят няма да ни помогне да сме по-енергични и жизнени. Колкото и силна зарядна сила да има добрия сън, той е само едно от условията за енергичен живот. Някой от нас опитват да подобрят положението с огромни дози кофеин, много сладки неща, ядене на много калории, но положението се влошава и довежда до състояние на постоянна умора. Точно както растенията имат нужда от вода, нашите енергийни запаси имат нужда от обновяване и зареждане.

Но как да поддържаме и възстановяваме нашата жизнена енергия?

 

СУТРЕШЕН РИТУАЛ

„Колкото по-високо е  твоето ниво на енергия, толкова по-ефикасно е твоето тяло. Колкото по-ефикасно е твоето тяло, толкова по-добре ще се чувстваш и повече ще използваш таланта си да постигаш невероятни резултати.“
Антъни Робинс

Какво правите веднага щом отворите очи – отлагате алармата за още 10 минути, човъркате си телефона или си пускате телевизора. Всъщност не бива да подценявате сутрините ви, защото те ще определят целия ви ден.

Сутрешният ритуал представлява система от малки навици, които правим всяка сутрин, помагащи на тялото и ума ни да влязат в перфектна форма. Как ще започне денят ни до голяма степен определя и как ще премине, затова трябва да отделим внимание на нашите сутрешни навици.

Повечето хора стават в последната възможна минута, пият кафе набързо, вземат скоростен душ и се изстрелват към обичайните задръствания по пътя към работното място.

Колкото и странно да звучи чувството на постоянна умора и хронично изтощение са пряко свързани с нашите сутрини. Началото на деня поставя тялото ни в определено състояние – когато се чувстваме зле сутрин, обикновено и денят ни минава отвратително.

„…бъдещето започва днес. Това е дар, който ни присъжда всяко утро. Възползвайте се от него, не го отхвърляйте.“

Дафни Морие

 

ПОДГОТВЕТЕ ТЯЛОТО СИ

„Каквато и да е целта – дали това е нанасянето на удар в определено място или хвърлянето по определен начин, винаги трябва да има един-единствен основополагащ принцип, управляващ цялата сфера. И този принцип – оптимално, най-ефективно използване на психическа и физическа енергия, насочена към постигането на определена цел.“

Джигоро Кано

За да имаме енергия първо трябва да се погрижим за нашия основен енергиен източник – тялото. След като сме се наспали, то е заредено, но все още не е готово да влезе в оптимален режим. Ние сме пилота, който трябва да натисне определени копчета, за да може двигателят да влезе в обороти. Много хора си мислят, че като са спали 7-8 часа това е достатъчно за ползотворен и прекрасен ден. Ако това е така при вас, вие сте късметлии и ви поздравявам. Но обикновено добрия сън не е достатъчен.

СЪБУЖДАЙТЕ СЕ НАВРЕМЕ

Първата стъпка към подготовката на тялото е да се събуждаме по едно и също време всеки ден. Това помага на организма ни да регулира циклите на съня и да се чувстваме отпочинали всяка сутрин. Когато се събуждаме в различно време , ние разцентроваме нашия вътрешен часовник.  Тялото ни още не е готово за ставане и често се събуждаме в дълбок цикъл на съня. Това ни кара да се чувстваме изтощени и замаяни. Чувството на постоянна умора е пряко следствие от некачествения сън.

НЕ ОТЛАГАЙТЕ СТАВАНЕТО

Много е изкушаващо да поспим още 5 минути. Ако ударим и бутона за отлагане на алармата може да влошим нещата още повече, защото можем да навлезем в още по-дълбок сън. Това е и причината да се чувстваме замаяни няколко часа след като сме се събудили. В никакъв случай не се заблуждавайте, че като поспите още 10-20 минути ще се чувствате по-добре. Енергията ви обикновено не зависи от това колко време сте спали, а от това дали сте имали качествен сън или не. Двадесет минути повече няма да премахнат сънливостта и отпадналостта сутрин.

ХИДРАТИРАЙТЕ ТЯЛОТО

След 6 до 9 часа сън тялото ви има нужда от вода. Изпийте 1-2 чаши на гладно. Пиенето на вода сутрин подобрява метаболизма. Може да изцедите лимон в нея. Тази отвара алкализира организма ви, повишава имунитета и съдържа множество антиоксиданти /повече за алкализирането на организма в тази статия/. Добрата хидратация на тялото е най-големия ви съюзник в борбата с постоянната умора.

 

ПУСНЕТЕ СВЕТЛИНАТА В СТАЯТА

                Светлината помага на организма да задейства процеса на събуждането. Ако все още е тъмно навън, пуснете лампата. Това ще помогне на тялото ви по-лесно да се събуди и да влезе в тонус.

НАПРАВЕТЕ ЛЕКА ТРЕНИРОВКА

Сутрешната гимнастика или леката тренировка ще помогнат на тялото ви по-лесно да се събуди. Разтягането ще намали напрежението, което може да се е натрупало в определени мускули и сухожилия. Изследвания показват, че редовните тренировки увеличават енергията с 20 %. Тренировката не трябва да е изтощителна, а напротив тонизираща и лека. Редовните тренировки доказано намаляват чувството на постоянна умора и хронично изтощение.

ВЗЕМЕТЕ СИ ДУШ

След тренировката си вземете топъл душ. Това ще подобри кръвообращението и ще ви направи по-енергични и и готови да посрещнете деня. Можете да приложите този трик – когато сте приключили с вземането на душ – пуснете студена вода за 30 секунди, след това топла 30 секунди и накрая завършете отново със студена за 30 секунди. Тези контрастни душове ще усилят имунитета ви, ще повишат тонуса на мускулите и ще подобрят многократно кръвообращението.

НАПРАВЕТЕ СИ КАФЕ

Изследвания показват, че стимулиращата напитка трябва да се пие между 9:30 и 11:30 ч., защото тогава има най-голяма полза за „събуждане“ на организма и ефектът от кофеина е оптимален в този времеви период. По това време нивата на хормона кортизол (познат като хормон на стреса) са ниски, след като са достигнали своя максимум между 6 и 8 ч. Тъй като кофеинът взаимодейства с кортизола, когато първото кафе е рано сутрин при най-високи показатели на хормона на стреса, рискуваме да развием поносимост към кофеина, т.е. той няма да ни действа ефективно /повече в статията, посветена на кафето/.

Проучвания показват че една чаша кафе е напълно достатъчна за да има това ефект върху нашата енергичност и концентрация. Прекаляването с много чаши от черната отвара няма да спомогне за повече енергия, дори напротив – може да ви направи изнервени и да доведе до състояние на постоянна умора.

Много публикации препоръчват да се пие „бронирано кафе“. Към кафето се прибавят 2 лъжички масло. Добавянето на здравословни мазнини в кафето кара кофеинът да се усвоява по-бавно и действието му да продължи по-дълго. Повече за бронираното кафе можете да научите тук.

ЗАКУСКАТА

Дали трябва да се закусва обилно сутрин е доста спорен въпрос. Отговорът ще ви даде вашето тяло. Опитайте да закусвате обилно, опитайте също да ядете само плодове и леки храни до обяд. Това, което ви кара да се чувствате по-добре е вашият начин. Понякога няма универсални съвети. Аз лично хапвам само плодове до обяд. Липсата на тежка храна в стомаха ми сутрин ме държи буден и енергичен. Повече за правилното хранене научете тук.

 

ПОДГОТОВКА НА УМА

СЛЕД КАТО ТЯЛОТО НИ Е ГОТОВО ЗА ДЕНЯ, Е ВРЕМЕ ДА ПОДГОТВИМ И НАШИЯ УМ!

Постоянната умора, която усещаме през деня въобще не идва от тялото ни, а от нашите мисли, от нашия начин за справяне с новите проблеми и стреса.

МЕДИТАЦИЯТА

Медитацията (от латинското meditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума или предизвиква режим на съзнанието. Това трениране е необходимо, за да дисциплиниране на мисленето, за да може в ситуации, в които възникне проблем в ума, да можем да се справим, да спрем мисленето. /Повече информация в статията, посветена на медитацията/.

Започвайки деня с медитация вие поставяте ума си в режим на спокойствие и креативност. Медитацията ви дава възможност да наблюдавате всичките си мисли, които ви засипват още докато се събудите. Този процес може да бъде прекратен. Това повръщане на мисли е вследствие на нашето недисциплинирано мислене. Този процес е и най-големият теч на енергия, затова е важно да идентифицираме и запушим преди да е потънал кораба. Усещането за постоянна умора най-често е предизвикано именно от нашите мисли и емоции.

Контролирането на нашето съзнание е основно умение, което ще ви помогне да се справите с постоянната умора и хроничното изтощение.

ПЛАНИРАЙТЕ ДЕНЯ

След като сте обуздали непрекъснатите и досадни мисли е време да планирате деня си. Поставянето на краткосрочни и дългосрочни цели е в основата на успешния и щастлив живот. Повече за целите в тази статия.

Винаги поставяйте най-важната ви задача на първо място. Не я оставяйте да бъде зарината от малки и незначителни неща, които в крайна сметка ще ви попречат да я осъществите.

Вашите най-важни неща за деня – целите, които искате да постигнете през този ден – трябва да бъдат поставени на първо място. Всички знаем, че през деня възникват неочаквани ангажименти, които ще развалят и най-добре планираните дни. Ако отложите вашите най-важни неща до по-късно през деня, е много вероятно да не успеете да ги изпълните или още по-лошо – да ги изпълните некачествено. Това ще доведе до стрес, който отново отключи състоянието на хронично изтощение и постоянна умора.

Преди да проверите  новите мейли или да се заемете с нещо друго сутрин, планирайте деня си и започнете от най-важната си цел за деня. Не позволявайте да бъдете разсейвани от нещо друго, докато не приключите с вашите приоритети. Ако можете да направите това, останалата част от деня е наслада!

Опитайте се до обяд да не планирате срещи, а да използвате креативната си енергия, за да пишете или работите. В това време на деня се раждат най-гениалните идеи.

 

ЗАПОЧНЕТЕ ДЕНЯ С КНИГА

След като сте планирали деня си, е време да прочетете нещо, което ви интригува. Като четете сутрин вие зареждате мозъка си със знание и вдъхновение за целия ден. Ако не ви се чете сутрин, пуснете си някоя аудио книга или някакъв мотивиращ запис или видео. Можете да послушате любимата си музика. Тези занимания ще ви заредят с енергия и мотивация, с помощта на които ще се наслаждавате на предстоящия ден.

В никакъв случай не четете новини и не гледайте новинарски емисии сутрин. 80 процента от съдържанието им е негативно и потискащо – убийства, войни, скандали и интриги. Ако напълните съзнанието си с такива образи, не можете да очаквате щастлив и продуктивен ден. Всеки ден слагайте страж на портата на съзнанието си. Каквито мисли посеете, такива действия ще пожънете. Новините могат да ви доведат само до състояние на постоянна умора и изтощение.

 

НЕ ТРЪГВАЙТЕ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ЗА РАБОТА

Дайте си достатъчно време за да стигнете, без да бързате и да се стресирате. Иначе рискувате изхабите ценна енергия като се стресирате по пътя за работа. Наслаждавайте се на пътя към работното си място.

 

Но защо като се събудя ми е трудно да се придържам към сутрешния ми ритуал?

Ако ви е трудно да овладеете импулсите си и да правите това, което трябва да правите, тогава вие сте изправен пред сериозен проблем. Но след като сте осъзнали вашата слабост е време да започнете да се справяте с нея. За да постигаме желаната поведение ни е нужна силна воля и добре изградени навици.

По въпроса как да увеличите силата на вашата воля прочетете тук.

За силата на навиците и начините за тяхното овладяване вижте тази статия.

Как да интегрирате нови навици в живота си научете в тази публикация.

 

КАК ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ЕНЕРГИЧНИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН?

След като се събудите и започнете правилно деня е важно да запазите тази енергия през целия ден.

Това се оказва не много лесна задача.

Следва продължение…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.