Как да извлечем полза от случайността и хаоса? /Част 1-ва/

ЗАЩО СЛУЧАЙНОСТТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЗЕТА ПРЕДВИД

„Бог е сумата на всички случайности.“
Лион Фойхтвангер

Случайност, променливост, несигурност, хаос, неустановеност, нестабилност, неизвестност, неопределеност, непостоянство, изменчивост, безредие.

Как ви звучат тези понятия? Синоними на провал и неприятности? Или може би пътят към успеха и щастието?

В съвременното общество ни учат да избягваме случайността и промяната, да се пазим от тях и да ги елиминираме колкото е възможно по-често. В нашия свят те са представяни като враг и чудовище.

Редът е доброто, хаосът е лошото. Дали е толкова просто?

„Истинските ни открития идват от хаоса, от там където всичко изглежда и грешно и глупаво и безумно“
Чък Паланюк

А ако ви кажа, че хаосът е нещо хубаво, към което често трябва да се стремим. Ако знаехте, че прегръщайки случайността вие ще станете по-силни, по-богати и по-успели.

Тогава може би ще искате да научите повече за безредието.

Тази тема е посветена на случайността и как да печелим от нея.

Ще кажете:

„Не мога ли да предвиждам всичко и да печеля само от предвидими и планирани събития? За какво ми е тази несигурност, никой не я иска! Нека стои в ъгъла!“

Де да беше толкова лесно да се отървем от хаоса…

ДЕФИНИЦИЯ НА ХАОС

„Бъдещето е безпорядък. Хаос.“
Том Стопард

Да си представим, че смартфонът, който държите в ръката си, падне и се счупи на парченца в пода.

Каква е вероятността той да се върне в ръката ви и да се събере отново здрав и непокътнат от само себе си? Защо не виждаме как счупеният смартфон се сглобява и скача обратно в ръката ни?

Физиката ще ни каже, че това е забранено според втория закон на термодинамиката. Той казва, че във всяка затворена система хаосът, или ентропията, винаги нараства с времето. Един здрав телефон е състояние на ред, но счупен на пода е в състояние на хаос.

Нарастването на хаоса с времето е пример за т. нар. стрела на времето — това, което отличава миналото от бъдещето:

  • Термодинамичната стрела на времето — посоката на времето, в която хаосът нараства.
  • Психологичната стрела на времето – посоката, в която помним миналото, но не и бъдещето.
  • Космологичната стрела на времето – посоката на времето, в която Вселената се разширява, а не се свива.

Накратко казано, времето е свързано със случайността – повече време, повече събития – съответно повече хаос.

НЕ МОЖЕМ ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ ВРЕМЕТО

Времето и хаосът вървят ръка за ръка, а ние живеем във времево измерение – можем да направим елементарния, но много логичен извод, че не можем да избягаме от случайността и хаоса. Можем да се правим, че ги няма, но това не значи, че те няма да съществуват.

Едно е сигурно – всеки от нас е изложен на случайните събития. Затова би било доста наивно от наша страна да се опитваме да избегнем хаоса и да се заблуждаваме, че всичко винаги върви по план.

Вместо това доста по-правилно би било да бъдем максимално готови за случайните събития и да създадем по такъв начин живота си, че при такова събитие вероятността да извлечем полза да е в пъти по-висока от вероятността да претърпим загуба.

Хората често искат нещата да останат такива каквито са – новият смартфон да е без драскотини, външният ни вид да се запази завинаги, отношенията ни с хората винаги да бъдат прекрасни и т.н. Но всичко е в постоянно движение и нищо не остава статично – дори скалите и континентите се движат и променят. Нашият живот е състояние на промяна и ние трябва да приемем това. Промяната може и да ни създава дискомфорт, но тя е неизбежна.

„Без истински хаос няма да имаме и истинска хармония. Докато нещата не могат да отидат на зле, не могат и да отидат на по-добре“
Чък Паланюк

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СЛУЧАЙНОСТТА В НАША ПОЛЗА?

„В крайна сметна живота се движи от главните образи на две сили: навик и случайност.“
Карел Чапек

КРЕХКОСТ И АНТИКРЕХКОСТ

Антикрехкостта е постулирана антитеза на крехкостта /чупливостта/, когато случайните събития и стресът могат да бъдат полезни. Антикрехкостта е концепция, разработена от професор Насим Николас Талеб. Талеб въвежда термина „антикрехкост“, защото смята, че съществуващите думи, използвани за описване на противоположността на „крехкостта“, като „стабилността“, са неточни. Антикрехкостта надхвърля стабилността; това означава, че нещо не само издържа на шок, но всъщност се подобрява заради него.

Колата ви е крехка. Как да разберем това? Ако определено нещо страда повече от един единствен еквивалентен шок, отколкото от няколко малки шока, то е крехко. Ако се блъснете в стена с 50 км/ч това ще причини повече вреда на колата ви, отколкото ако се блъснете 10 пъти с 5 км/ч.

Разликата между човека и машината

„Животът е нескончаема последователност от случайности, всяка от които може да повлияе на следващите съвършено неочаквано, непредсказуемо, а понякога и пагубно.“
Майкъл Крайтън

Стресът и натоварването износват машините. Двигателят на колата няма да стане по-добър, по-мощен и по-приспособим, ако го използваме повече. Материалите се износват с времето, като можем да забавим този процес, но не и да го спрем.

За разлика от двигателя на автомобила, обаче, организмът на човека може да стане по-силен вследствие на правилна употреба. Упражненията увеличават нашите мускули. Бягането заздравява костите. Полезният стрес развива характера. Предизвикателствата ни карат да надскочим възможностите си.

„Животът ни неизменно се ръководи от случайността, ние просто не винаги го признаваме и разпознаваме.“
Уинстън Чърчъл

Ние не сме машини. Машините страдат от натоварването, защото за тях това значи амортизация. Тъканите на хората също могат да се износят, но при правилно натоварване, те ще станат по-силни и издръжливи.

Ако не усъвършенствате непрестанно ума и тялото си, те залиняват и не ви служат добре. Какво се случва с градината, ако спрете да обработвате почвата, ако не я поливате, ако не я изкоренявате плевелите? Има ли момент, в който можеш да спреш да се грижиш за това, което си посял? Дори и след като си засадил красиви цветя и си премахнал всички бурени? Очевидно не. В тази идея са заложени дълбоки истини и универсалния закон за употребата.

Тайната е в това как да използваме стреса, променливостта и хаоса, за да подобряваме себе си и обстановката около нас – нашето здраве, нашата воля, нашия характер, нашата сила, нашите финанси.

ХАРАКТЕР И КРИЗИ

„Това, което не ме убива, ме прави по-силен“
Фридрих Ницше

Посттравматичното разстройство е известно на всички, но  знаете ли че травмите могат да доведат до посттравматично израстване?

Как да извлечем полза от хаоса? /част 2/

 

One comment

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.