Живей без усилие и припряност

ЖИВЕЙ БЕЗ УСИЛИЕ

Това заглавие не пропангадира мързел и леност. Да живееш без усилие означава да живееш без да се опитваш да живееш. Без да влагаш допълнително напрежение в ежедневните си дейности, сякаш когато се „напънеш“, ще получиш различен резултат.

Представете си ученици, които стоят в час и си говорят. Учителката им прави забележка и им казва да внимават в това, което тя преподава. Те наострят уши, вглеждат се втренчено. Но не получават така желаното знание. Защото да се опитваш да чуеш, е безпредметно. Или чуваш нещо или не. Да се опитваш „да влагаш съзнателно усилие, за да бъдеш по-концетриран“ е обречена кауза. Концентрацията се поражда в ума, който е свободен от усилие. Дисциплинираният ум не е „наостреният“ ум. За да разбираш и за да успяваш, трябва да имаш спокойно съзнание.

Колкото повече се стараеш да бъдеш спокоен, толкова по-неспокоен ставаш. Защото спокойствието не е нещо, което добавяш в душата си. То е нещо, което остава, когато няма други примеси. Когато отнемеш стреса и нервността, остава спокойствие. Няма нужда да се опитваш да бъдеш спокоен.

Именно в това се корени философията „живей без усилие“. Не се „напъвай“ да бъдеш – просто бъди. За да си успешен във всяка област на живота, е нужно да бъдеш спокоен и концентриран. Това състояние може да се постигне само като се отпуснеш и започнеш да се наслаждаваш на процеса. Без да нервничиш, без да припираш.

ЖИВЕЙ БЕЗ ПРИПРЯНОСТ

Има много български поговорки, които ни показват тази мъдрост, като най-емблематичната е:

„Бързата работа — срам за майстора.“

Всички знаем и латинската сентенция:

„Бързай бавно!“

Както казва Гилбърт Честъртън „Лошото на бързането е, че отнема твърде много време.“

Припряността и усилието са наши врагове. Навсякъде ни се казва, че трябва „да внимаваме“ и да „не губим време“. В този сякаш изкуствено забързан свят „най-бавните“ успяват. Това са хората, които се отдават на работата си изцяло, без да се притесняват от времето. Времето не е враг – то е съюзник.

Всичко ценно и качествено изисква време. Нищо прибързано не е останало във вечността. Великите творби на нашето време не са написани набързо. Монументалните сгради, които красят нашата планета не са създадени с припряност.

Без усилие и припряност означава без излишни примеси. Чисто съзнание, чисти мисли и отдаване на това, което вършим на 100 процента. Следващия път, когато пиете вода, не бързайте. Не се опитвайте да преглътнете по-бързо водата, за да спестите време. Насладете се на допира на течността до устните и небцето ви. Започнете да живеете живота си без усилие и припряност.

Свързани теми:

  1. Медитацията.
  2. Какво е щастието?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *