Прави каквото трябва, а да става каквото ще!

„Прави каквото трябва, а да става каквото ще!“

Колко клиширано звучи този израз! Чували сме го от познати, приятели и роднини. Като всяко клише минава покрай ушите ни бързо и неусетно. Дори можем да приемем, че вменява безотговорност „абе…да става каквото ще!“ Всъщност, ако изследваме тази прекрасна фраза, която вече мозъкът ни подминава като безинтересна, ще разберем, че в нея се крие мъдрост и философия за начина ни на живот.

ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА..

Да започнем пътуването с първата част  – „прави каквото трябва“. Какво се опитва да ни каже тази фраза? Да действаме според нашите принципи и ценности. Да правим това, което смятаме за правилно и редно. Тоест поведението ни трябва да бъде съобразено с нашите правила. Каквото и да правим, ние трябва да се вглеждаме във себе си и да си задаваме въпроса – това ли е правилното поведение. Даваме ли най-доброто от себе си? Влагаме ли цялата си сила, мъдрост и умение?

А ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ…

Звучи малко безотговорно… как така да оставим нещата без контрол – нали те трябва също да стават както трябва. Не можем да оставим всичко на произвола. И ето тук идва мъдростта на тази сентенция.

„Да става каквото ще“ означава свобода. Свобода от резултата. Когато посееш семето, не го „израставаш“ ти. Чакаш го да израсте. Твоята част от работата се заключава в полагането на семето в почвата. Трябва да изчакаш резултата. Когато излизаш на среща можеш да бъдеш забавен, можеш да се наслаждаваш на срещата, но не можеш да накараш другия да те хареса. Това не зависи от теб. Това, върху което можеш да се фокусираш, е твоето собствено поведение.

АКО ПОСТОЯННО МИСЛИМ ЗА РЕЗУЛТАТА…

НИЕ ИЗГУБВАМЕ ПРОЦЕСА…

Когато си направил всичко, което е по силите ти и си дал цялата си сила, мъдрост и умение, можеш да се отпуснеш и да видиш дали трудът ти ще бъде възнаграден, без да се притесняваш. Това, което е зависило от теб, си го направил.  Приеми нещата, които са извън твоя контрол и се примири с тях. Това, което се е случило вече няма значение, това, което ще се случи е извън контрола ти. Не се съпротивлявай с неизбежното, не го оценявай като добро и лошо. Приеми го и продължи напред.

Свързани статии:

  1. Притеснението като пристрастяване.
  2. Превърнете тежката и скучна работа в удоволствие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *