10 невероятни ползи от бягането

Бягането е свобода. Бягането е страст. Бягането е пристрастяващо.

Ако бягате често, вече знаете как редовното тичане ви кара да се чувствате. Това не е просто упражнение, а начин на живот. За да бягаш не е необходима никаква специална екипировка. Нужно е само желание. А сега ще ви разкрием 10 невероятни ползи от бягането:

1. Подобрява психичното здраве

Бягащите хора са щастливи хора. По време и след бягане тялото ни отделя много хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни. Бягането поставя усмивка на лицето ви и намалява тревожността и депресията. Това често се свежда до отделянето на ендорфини, онези мозъчни химикали, които ни създават „еуфорично“ чувство.

2. Укрепва сърцето

Бягането само на 16 километра седмично намалява риска от сърдечни заболявания с внушителните 42 %, показва проучване, публикувано в Британския медицински журнал. Всяка форма на аеробни упражнения е полезна за вашето сърце, въпреки че изследвания  установяват, че по-енергичните дейности, като бягане, са по-добри от ниските и умерените, като ходенето.

3. Укрепва костите

Вероятно сте чували термина „използвайте го или го губите“ – това се отнася и за костите. Костите стават по-силни с натоварването им. Ето защо костите в играещата ръка на тенисист са по-плътни и здрави, отколкото в другата им ръка! Освен това упражненията с високо въздействие като бягане и скокове са по-ефективни от дейностите, поддържани с тежести като плуване или колоездене.

4. Подобрява умствените способности

Ако някога сте изпитвали това чувство на бдителност и фокус след бягане, няма да се изненадате, когато чуете, че бягането е от полза за вашето сиво вещество. Изследванията показват, че тичането увеличават производството на ключови мозъчни химикали, които насърчават растежа на нови клетки и спомагат за развитието на нови нервни пътища .

5. Поддържа здравето на ставите

Ако някой ви каже, че бягането ще „разруши коленете“, учтиво кимнете и продължете да бягате! Изследвания установяват, че именно хората, които не бягат, търпят повече износване на ставите си.

6. Увеличава енергията

Когато сте имали тежък ден, е изкушаващо да мислите, че лежането на дивана е по-добра идея от това да се отидете да тичате, но истината е, че бягането ще презареди батериите ви и ще повиши нивата на енергия. Освен това ще ви помогне да спите по-добре.

7. Държи ви във форма

Тъй като бягането води до прехвърляне на телесното тегло от един крак на друг приблизително 10 000 пъти на час, това е сериозно енергийно  занимание. Пробягвайки 5 км 3 пъти седмично, ще изгорите около 1000 калории. 

8. Увеличава самочувствието ви

Дори само упражненията са достатъчни, за да накарат хората да се чувстват по-уверени в външния си вид, независимо дали изглеждат по-добре или не.

9. Увеличава продължителността на живота

Ако животът е надпревара с времето,  бягащите са по-напред от глутницата! Изследване установи, че бегачите живеят между 2,8 и 5,7 години по-дълго от общата популация.

10. Облекчава стреса

Тичането повишава нивата на серотонин в мозъка, което ви прави по-спокойни. Кой каза, че не можеш да избягаш от проблемите си?

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *