Най-важните умения за успех и щастие (Част 1-ва)

УСПЕХ И ЩАСТИЕ

Когато говорим за щастие и успех всеки има своя гледна точка за разбирането на тези две понятия. За целите на настоящата статия щастието е трайно състояние на удовлетворение, което не произтича от еднократно преживяване или очакване, а от цялостното ни усещане за живота. Повече за това какво е щастието в тази статия.

Успех пък ще бъде използван в смисъл на постигане на нашите цели. Колкото повече цели постигаме, толкова по-успешни ставаме.

И така, кои са най-важните умения, за да постигнем щастие и успех в нашия живот? Има ли тайни съставки за щастливия живот или той е късмет и случайност?

Щастливият живот го проектираме ние. Успехът също е наша работа. Когато посадим семето на успеха и щастието, те ще израснат в нашата градина. И тъй като сами можем да започнем да сеем хубави семена, в днешната статия ще посочим кои са най-важните умения, които е важно да развием.

                В част 1-ва ще разгледаме две от най-важните умения за постигане на щастие и успех.

ДА ЗАПОЧНЕМ С ЖЕЛАНИЕ

Ако желанието беше умение определено щеше да е в списъка. Но понеже без него нищо не може да се случи, няма как да не го споменем.

Всички големи успехи в крайна сметка започват с идея, но това, което превръща идеите в реалност, е желанието. Самата идея може да ви даде временна мотивация, но силното желание е това, което ви помогне да преодолеете всички препятствия по пътя.

Хората с силна амбиция често изглеждат странни за околните. Възможно е амбицията наистина да достигне до крайност и в този случай тя няма да ви е полезна, а напротив – ще доведе до дисбаланс в живота ви, който в крайна сметка ще предизвиква множество проблеми. Но балансираната амбиция е качество, необходимо на всеки, който желае да постигне нещо в живота си. Така че всяко умение от описаните по-долу няма да бъде усвоено от хора без желание. Силната съставка, тайната подправка е хъс. Искате нещо – вземате го.

Не чакайте нещо или някой да ви мотивира. Вие сте отговорни за вашата мотивация.

1. ДИСЦИПЛИНА

Моля ви, не си представяйте монаси, стоящи на един крак. Много хора имат доста грешна представа за дисциплина. Те си представят нещо неприятно, нещо болезнено. Представят си каратисти, които тренират по цял ден. Дисциплината не е болка, не е нещо лошо. Дисциплината не е основана на заповеди от някой друг, тя е уникалният начин ние самите да си даваме нареждания.

Дисциплината представлява справяне първичните ни желания и проектиране на личностното поведение съобразно определени принципи и ценности. Тя представлява контрол на собственото поведение и възпитание на силна воля в личността. Дисциплината като умение оформя волята като основен двигател на съзнателното поведение.

Без дисциплина сме обречени на неуспех и нещастие. Нашите цели никога няма да бъдат постигани и винаги ще отлагаме, а щастието ще ни бяга заради липсата на пълноценност и осъщественост.

Дисциплината е съзнателния начин да вземаме решения. Тя ни дава свобода, защото ни освобождава от оковите на вредните навици и закърнялото поведение. Повечето хора асоциират дисциплината с затвор, но тя е точно обратното. Дисциплината не ограничава характера, тя го развива и в крайна сметка му дава независимост.

СМИРЕНИЕ

В основата на смирението стои разбирането за света и приемането му такъв, какъвто е. Смирението е отсъствие на чувство за превъзходство и гордост.

Понякога си представяме смирението като синоним на фразата „наведена глава сабя не я сече“. Негативният смисъл, който понякога приписваме на смирението, се дължи на нашето неразбиране.

Смирението не е слабост на волята, нито страхливост. Смирение като умение представлява способността да приемаме събитията в живота ни. То трябва да се развива и култивира. Целта е да можем да приемаме настоящото без съпротива и с разбиране. Когато има разбиране, ние приемаме каквото е и по-нататък постъпваме разумно, регулирайки ситуацията, ако е възможно и необходимо. Смирението носи силен душевен мир, макар заобикалящата ни среда да се променя постоянно.

В следващата тема ще разгледаме следващите 2 основополагащи умения за постигане на успех и щастие в живота.

До скоро!

Междувременно може да прочетете:

  1. Как да придобием ново умение?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *